Viešojoje Kfar Sabos miesto, netoli kurio gyvena N. Bennettas, ligoninėje 49 metų Izraelio premjeras nenuleido akių nuo slaugytojos, atliekančios dūrį į kairį petį, o jo biuras pranešė, kad jis tapo pirmuoju vyriausybės vadovu pasaulyje, gavusiu trečiąją skiepo dozę.

„Dabar mes esame mūšio įkarštyje, kartu galime laimėti, tai ranka pasiekiama, bet mes dar nesame ten, – prieš pat injekciją sakė N. Bennettas. – Aš prašau jūsų – pasinaudokite šia unikalia privilegija, kurią turite kaip izraeliečiai, ir pasiskiepykite“.

Infekcijų skaičius Izraelyje pastarosiomis savaitėmis išaugo, todėl baiminamasi, kad teks įvesti karantiną per rugsėjo mėnesį vyksiančias didžiąsias žydų šventes.

„Jei pasiskiepysite trečią kartą, mes galime išvengti ketvirto karantino, – sakė N. Bennettas. – Mes matome didelį skiepų veiksmingumą, jie yra saugūs, ir tai yra būdas nugalėti šį virusą“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina susilaikyti nuo trečiosios vakcinos dozės, kad būtų galima sumažinti drastišką nelygybę paskirstant vakcinas tarp turtingų ir neturtingų šalių.

Trečiadienį PSO ekstremalių situacijų programos vadovas Mike'as Ryanas sakė, kad skiepijimas trečiąja doze yra panašus į „planą išdalinti papildomas gelbėjimosi liemenes žmonėms, kurie jau turi gelbėjimosi liemenes, o kitus žmones palikti nuskęsti be jokios gelbėjimosi liemenės“.

Penktadienį N. Bennettas pakartojo, kad gina Izraelio „novatorišką“ stiprinimo praktiką, dar kartą pabrėždamas, kad jo šalis teikia pasauliui vertingų duomenų.

Izraelis buvo viena iš pirmųjų šalių, gruodžio viduryje pradėjusi vakcinaciją pagal susitarimą su „Pfizer“ bendrove ir sutikusi gauti milijonus vakcinos dozių mainais už dalijimąsi duomenimis apie jų veiksmingumą.

Ši vakcinacijos kampanija buvo įvertinta kaip sėkmės istorija, padėjusi smarkiai sumažinti infekcijų skaičių devynis milijonus gyventojų turinčioje šalyje.

Tačiau atvejų vėl ėmė daugėti dėl to, kad delta atmaina išplito tarp neskiepytų asmenų ir dėl silpnėjančio kitų asmenų imuniteto.

Nuo pandemijos pradžios Izraelyje užregistruota daugiau nei 970 tūkst. COVID-19 atvejų ir daugiau kaip 6 700 mirčių.

Daugiau nei 5,4 mln. žmonių gavo dvi vakcinos dozes, o 1,2 mln. – tris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)