Vaikinas bandė išskristi iš šalies. Nors tikslios jo mirties aplinkybės nežinomos, tačiau jau aišku, kad jis iškrito iš lėktuvo, kurio vaizdai sukrėtė visą pasaulį.

Pirmadienį išplitusiuose vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip šimtai žmonių bėgo paskui besiruošiantį pakilti vieną JAV karinį lėktuvą ir ant jo ropštėsi. Kaip pranešama, per šį chaosą oro uoste žuvo mažiausiai septyni žmonės, įskaitant kelis, nukritusius nuo jau pakilusio lėktuvo.

19-metis Zaki Anwari anksčiau žaidė Afganistano jaunučių rinktinėje.

Daugiau detalių apie jaunuolio mirtį neatskleidžiama.

Feisbuke paskelbtame pareiškime Afganistano generalinis fizinio lavinimo ir sporto direktoratas atidavė pagarbą Z. Anwari. „Tegu jis ilsisi danguje ir meldžiasi Dievui už savo šeimą, draugus ir kolegas sportininkus“, – rašė tarnyba.

Pagarbos ir užuojautos išreiškimų socialiniuose tinkluose buvo ir daugiau. „Jo išėjimas atnešė didžiulį liūdesį“, – rašė vienas „Instagram“ vartotojas.

Kaip paaiškėjo antradienį, orlaivyje „C-17 Globemaster“, kuriuo pabėgti bandė ir jaunas futbolininkas, skrido 640 afganų – tai daugiau nei penkis kartus daugiau, nei rekomenduojamas lėktuvo krovinio svoris. Tokia situacija susiklostė šimtams desperacijos apimtų žmonių suplūdus į lėktuvą.

Remiantis JAV gynybos pareigūnais, perkrautas lėktuvas kilo iš tarptautinio Afganistano sostinės Kabulo oro uosto. Skelbiama, kad tai galėjo būti didžiausias kada nors C-17 – krovininiame lėktuve, kokius amerikiečiai ir jų sąjungininkai eksploatuoja jau beveik 30 metų – sutilpęs žmonių skaičius. Laimei, orlaivis laimingai po skrydžio nusileido Katare.


Nuotraukoje įamžintas lėktuvas priklauso 436-ajam aviacijos daliniui, dislokuotam Doverio karinių oro pajėgų bazėje Jungtinių Valstijų Delavero valstijoje. Vienas gynybos pareigūnas „Defence One“ sakė, kad tokio krovinio niekas nesitikėjo ir neplanavo, tačiau panikos apimti afganai, kuriems buvo nurodyta nelipti į lėktuvą, vis tiek į jį pateko.

Užuot juos išgynusi lauk, lėktuvo įgula nusprendė „skristi“, teigia pareigūnas ir priduria, kad nors pirminiai duomenys skelbė, kad lėktuve per 800 žmonių, vėliau paaiškėjo, kad tikrasis skaičius – 640.

Tiria žmonių žūtis Kabulo oro uoste

JAV karinės oro pajėgos antradienį pranešė, kad pradėjo tyrimą, kurio metu sieks nustatyti, kaip žuvo civiliai, mėginę prisikabinti prie lėktuvų Kabulo oro uoste, ten vyravus Talibano sukeltam chaosui.

Tyrėjai peržiūri filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip mažiausiai du afganai nukrenta nuo jau pakilusio JAV karinio lėktuvo C-17, bei kitus vaizdo įrašus ir socialinių tinklų įrašus, kuriuose kalbama apie daugiau galimų aukų, teigė atstovė Ann Stefanek.

Ji patvirtino, kad tyrėjai taip pat tiria asmens, kurio kūnas buvo rastas prie C-17 lėktuvo rato, šiam jau nusileidus Katare, mirties aplinkybes.

„Tyrimas bus kruopštus, siekiant užtikrinti, kad gautume visus faktus, susijusius su šiuo tragišku incidentu. Mūsų širdys yra su žuvusiųjų šeimomis“, – sakoma A. Stefanek pranešime.

A. Stefanek nepateikė bendro žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiaus.

Paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti šimtai žmonių, Hamido Karzai oro uoste pakilimo taku bėgančių šalia didžiulio C-17 orlaivio ir mėginančių ant jo užlipti.

Anot A. Stefanek, šiuo orlaiviu į Afganistaną buvo atgabenta įranga, skirta padėti evakuoti JAV ir Afganistano civilius žmones.

„Įgulos nariams dar neiškrovus krovinio lėktuvą apsupo šimtai afganų civilių, pažeidusių oro uosto perimetrą“, – teigė ji.

„Susidūrusi su sparčiai blogėjančia saugumo situacija aplink orlaivį, C-17 įgula nusprendė kaip įmanoma greičiau palikti oro uostą“, – pridūrė atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)