A. Navalnas laikomas griežto režimo kalėjime netoli Maskvos. Jis buvo įkalintas vasarį, sugrįžęs iš Vokietijos, kur gydėsi po sunkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga, dėl kurio kaltina Kremlių.

A. Navalno laišką per pirmąsias jo apnuodijimo Sibire metines paskelbė laikraščiai „The Guardian“ ir „Le Monde“.

A. Navalnas, kuris savo politinę karjerą susikūrė demaskuodamas korupciją Rusijoje, sakė, kad šis klausimas jau „seniai nebėra“ tik autoritariškų valstybių vidaus problema. Pasak jo, dabar tai „viena iš pagrindinių priežasčių, lemiančių pasaulinius iššūkius, su kuriais susiduria Vakarai“.

Jis paragino Vakarų šalis per tarptautinius viršūnių susitikimus mesti iššūkį autoritariškiems lyderiams – tarp jų jo nesutaikomam priešininkui prezidentui Vladimirui Putinui – dėl korupcijos, nors tai „labai sunku“.

Kremliaus kritikas teigia, kad autoritarinių režimų korupciją palengvina Vakarų finansinės sistemos, ir pasiūlė kelis „visiškai realistiškus, lengvai įgyvendinamus“ kovos su ja žingsnius.

Tarp jų yra „specialios kategorijos“ sukūrimas korupciją skatinančioms šalims, kad būtų lengviau imtis prieš jas priemonių.

A. Navalnas taip pat paragino Vakarus taikyti „priverstinį skaidrumą“ Vakarų kompanijoms, dirbančioms su partneriais iš korumpuotų šalių, ir sukurti tarptautinę instituciją korupcijai stebėti.

Tam įgyvendinti nereikia „nei pinigų, nei karių, tik politinės valios“, rašė jis.

Kremlius neigia nuodijęs A. Navalną ir tvirtina, kad jo įkalinimas nėra politinis – kad jis tiesiog neprisistatydavo Rusijos pareigūnams, kaip privalėjo pagal ankstesnio lygtinio nuteisimo sąlygas. Tuo metu A. Navalnas gydėsi Vokietijoje.

A. Navalno judėjimas Rusijoje patiria beprecedentį spaudimą prieš rugsėjį įvyksiančius šalies parlamento rinkimus.

Šį mėnesį Rusijos tyrėjai apkaltino A. Navalną naujais nusikaltimais, galinčiais pratęsti jo kalinimą laikotarpiu iki trejų metų. Jei bus pripažinta jo kaltė, jis nebus paleistas iki 2024-ųjų, kai Rusijoje turi įvykti prezidento rinkimai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)