Ministerijos duomenimis, per pastarąją parą infekcija buvo patvirtinta 31 266 žmonėms, mirė 564 anksčiau užsikrėtę asmenys. Taigi, nuo pandemijos pradžios užsikrėtimo ir mirties atvejų atitinkamai padaugėjo iki 4 587 683 ir 100 255.

Irano sveikatos apsaugos pareigūnai pripažįsta, kad ministerijos skelbiami skaičiai beveik neabejotinai neatspindi tikrosios padėties rimtumo. Tačiau atsižvelgiant net į šiuos duomenis, Iranas lieka pandemijos labiausiai paveikta Vidurio Rytų valstybė.

Nuo birželio pabaigos šiitiška respublika grumiasi su naujausia ir pražūtingiausia susirgimų banga, kurią pareigūnai laiko jau penktąja. Manoma, kad koronavirusas šalyje sparčiai plinta dėl užkrečiamesnės delta atmainos.

Šį mėnesį šalyje jau buvo nustatyti keli užsikrėtimo atvejų prieaugio rekordai.

„Užsikrėtimo ir hospitalizacijos atvejų atskaičius stabilizavosi 14-oje provincijų... tačiau prognozuojama, kad artimiausiomis dienomis mirčių skaičius augs palyginti sparčiai“, – trečiadienį iraniečių naujienų agentūrai ISNA sakė sveikatos apsaugos viceministras Irajas Harirchi (Iradžas Harirčhis).

Naujausios priemonės, galiojančios nacionaliniu mastu, apima draudimą keliauti tarp provincijų nuosavomis transporto priemonėmis iki rugpjūčio 27 dienos, taip pat valstybės institucijų, bankų ir ne pačių būtiniausių prekių parduotuvių uždarymą iki šeštadienio.

Ketvirtadienį ISNA pranešė, kad kai kurie vairuotojai apeina suvaržymus važiuodami autobusais ir gabendami savo automobilius sunkvežimiais į tokius kurortus kaip Gilano provincija Kaspijos jūros pakrantėje.

Valdžia ne kartą yra tvirtinusi, kad COVID-19 atvejų daugėja dėl „nereikalingų kelionių“ ir sveikatos apsaugos normų nepaisymo.

83 mln. gyventojų turinti šalis lig šiol vengia skelbti visuotinį karantiną – apsiribojama tikslinėmis priemonėmis, tokiomis kaip laikinas draudimas keliauti ir įmonių uždarymas.

Vasarį Irane prasidėjo skiepijimo kampanija, tačiau ji vykdoma lėčiau nei planavo valdžia.

Šiitiškai respublikai, paralyžiuotai JAV sankcijų, apsunkinančių lėšų pervedimą į užsienį, problematiška importuoti vakcinas.

Trečiadienį prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) paprašė Kinijos ir Rusijos pristatyti Iranui daugiau jų gaminamų vakcinų dozių.

Kalbėdamas telefonu su kinų prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) E. Raisi išreiškė viltį, kad Pekinas „paspartins milijonų įsigytų dozių tiekimą“.

Atskirai bendraudamas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu iraniečių lyderis pažymėjo, kad jo šalis prašo „papildomų siuntų“, atsižvelgiant į susiklosčiusias „ypatingas aplinkybes“.

Šiitiškoje respublikoje pirmąja vakcinos doze paskiepyta daugiau nei 16,2 mln. žmonių, tačiau visiškai imunizuoti yra tik 5,2 mln. gyventojų, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Remiantis valstybinės televizijos paskelbtais muitinės tarnybos duomenimis, nuo vasario 3 dienos Iranas iš viso importavo 25,5 mln. vakcinos dozių.

Be kiniško „Sinopharm“ preparato, Irane naudojama rusiška vakcina „Sputnik V“, indiška „Bharat Biotech“, taip pat britų ir švedų „AstraZeneca“, nurodo SAM.

Teheranas taip pat skubos tvarka patvirtino dvi iraniečių sukurta alternatyvas, tačiau vienintelio masiškai gaminimo preparato, „COVIran Barekat“, šiuo metu trūksta rinkoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)