Per chaotišką JAV karių traukimąsi Afganistano sąjungininkams tenka manevruoti per sudėtingas logistikos grandis ir perkrautas biurokratines sistemas norint susitvarkyti vizų dokumentus su JAV pareigūnų pagalba. Tie patys dokumentai yra tiek bilietas iš jų karo draskomos tėvynės, tiek galimas inkriminuojantis įrodymas, jeigu juos aptiktų Talibanas.

„Talibanas beldžiasi į mūsų duris, – sako vienas Afganistano gyventojas, kuris dirbo vertėju, talkinusiu amerikiečių pajėgoms Afganistane keletą kruviniausių Afganistano karo metų. Vertėjo vardas neminimas saugumo sumetimais. – Mano trys dukros nuolat verkia. Mes esame labai išsigandę.“

Šiuo metu Kabulo oro uostą saugant apie 3 500 JAV karių ir tikintis ateinančiomis dienomis sulaukti dar didesnių pajėgų, Pentagonas tiki, kad galės evakuoti 5 000-9 000 žmonių per dieną. Bet kad ten nusigautų, jiems teks prasibrauti pro Talibano kontrolės punktus.

Pentagono spaudos sekretorius Johnas Kirby antradienį pareiškė, kad kariuomenės „šventa pareiga“ yra padėti JAV pajėgoms dirbusiems afganams evakuotis iš šalies. Tačiau pagrindinis kariuomenės uždavinys, sakė J. Kirby, yra saugoti Kabulo oro uosto teritoriją, – ne transportuoti afganus į oro uostą.

„Turite suprasti ribotas misijos, kuria mes bandome šiuo metu vykdyti, galimybes“, – žurnalistams sakė J. Kirby.

Minėtas vertėjas yra įkliuvęs į tokią pat keblią padėtį, kaip ir daugelis afganų, įstrigusių šiame chaose. Jis sakė tikįs, kad amerikiečiai nepaliks jo mūšio lauke.

„Mes palaikėme gerus santykius, – kalbėjo vertėjas apie amerikiečių bičiulius, daugelis iš kurių iki šiol reguliariai palaiko su juo ryšį. – Mes buvome tarsi broliai.“

Bloomberg News“ peržiūrėjo vertėjo darbo sutartis, Afganistano pasą, tapatybės kortelę ir prašymą išduoti JAV vizą ir, norėdami patikrinti jo tapatybę, kalbėjosi su jo buvusiu karinių pajėgų inspektoriumi. Nuo sekmadienio naujienų agentūra „Bloomberg“ kalbėjosi su vertėju ne vieną kartą.

Pastarųjų laikų ginkluotųjų jėgų veteranai Kongresui teigia stebėję Kabulo kritimą su liūdesiu ir pasipiktinimu. Daugelis jų sako, kad Jungtinės Valstijos palieka draugus ir sąjungininkus bėdoje, nes jeigu Talibanas atkapstys dokumentus, įrodančius, kad šie yra padėję JAV, jiems iškils atpildo grėsmė.

„Jeigu jie bus sučiupti su tais dokumentais, jiems tai prilygs mirties nuosprendžiui“, – sakė Floridos respublikonų atstovas ir buvęs „Žaliosios beretės“ ​​narys, tarnavęs Afganistane, Michaelas Waltzas.

M. Waltzas kartu su savo kolegomis, įskaitant atstovus Jasoną Crow ir Sethą Moultoną, abu demokratus, taip pat tarnavusius kariuomenėje, daro spaudimą administracijai imtis ryžtingesnių veiksmų.

S. Moultonas, Masačusetso valstijos demokratas, tarnavęs laivyne Irake, sakė, kad „išgelbėti šias gyvybes yra Amerikos galioje“.

Bet jis taip pat pridūrė, kad tam būtina apsaugoti oro uosto teritoriją ir pašalinti daug apsunkinančių biurokratinių reikalavimų.

„Mums svarbu išgelbėti žmonių gyvybes, o tada rūpintis dėl imigracijos statuso“, – duodamas interviu kalbėjo S. Moultonas.

Jeffery Trammellas, JAV kariuomenės pėstininkų būrio vadas, dirbęs su vertėju, sakė, kad dabar svarbiausia saugiai nugabenti afganų sąjungininkus į oro uostą, o tokia kelionė sulig kiekviena diena tampa pavojingesnė.

„Svarbiausias uždavinys – visus iš ten išgabenti, bet visi tik kalba apie kitus dalykus“, – sakė J. Trammellas.

Daugelis, kurie pretenduoja gauti specialią imigracijos vizą, vis labiau puola į neviltį, nes ir toliau slapstosi, beviltiškai įstrigę 14-os vizų patvirtinimo žingsnių procese.

„1980 metų Pabėgėlių aktas buvo priiimtas būtent tam, kad būtų išvengta tokio stumdymosi, – sakė Markas Hetfieldas, ne pelno organizacijos „Hebrew Immigrant Aid Society“, perkeliančios pabėgėlius iš Afganistano, vykdomasis direktorius. – Bet jis tiek persunktas biurokratizmo ir popierizmo ir dėl to tiesiog negali pajudėti iš vietos.“

Lėšos perkėlimui

Kongreso nariai spaudžia administraciją paspartinti vizų išdavimo procesą, padidinti pretendentų skaičiaus slenkstį ir atsisakyti kai kurių reikalavimų. Kongresas taip pat priėmė papildomas ypatingo saugumo priemones, įskaitant daugiau nei milijardą dolerių sumą, skirtą padėti žmonėms ištrūkti iš Afganistano. Be to, Joe Bidenas pritarė siūlymui skirti iki 500 mln. JAV dolerių iš Neatidėliotinos pabėgėlių ir migracijos paramos fondo padėti bėgantiems afganams.

J. Bideno administracijos kuruojamas pirmasis skrydis su afganų pabėgėliais į JAV atvyko liepos pabaigoje, kai lėktuvas atskraidino per 200 žmonių į Vašingtono tarptautinį Daleso oro uostą. Pabėgėliai buvo nugabenti į Virdžinijos valstijoje įsikūrusią Fort Lee vadavietę, kur turėjo būti patikrinta jų sveikata ir tęsiamos vizų tvarkymo procedūros.

Iki šiol, vykdant operaciją „Operation Allies Refuge“, į Jungtines Valstijas atgabenta beveik 2 000 afganų, pretenduojančių gauti specialiąją imigranto vizą, rodo JAV Valstybės departamento duomenys.

Įstatymų leidėjai teigia, kad to jokiu būdu nepakanka, ir ragina administraciją atsisakyti daugelio griežčiausių reikalavimų ir susitelkti tiesiog ties vienu tikslu – išgabenti žmones iš šalies.
Vaizdai iš Kabulo oro uosto, kur matyti, kaip į neviltį puolę afganai laikosi įsikibę ant lėktuvo važiuoklės, suteikė papildomo impulso tokiems raginimams.

„Mes galime ilgiausiai diskutuoti, ar tai buvo tinkamas ar netinkamas sprendimas trauktis iš Afganistano, – sakė S. Moutlonas. – Bet šiandien čia, vietoje, mes dar galime išgelbėti žmonių gyvybes. O tai dabar priklauso nuo administracijos.“