„Sprendimai dėl lygiavertiškumo“ reiškia, kad šių trijų šalių sertifikatai bus prijungti prie visos ES skaitmeninių koronaviruso sertifikatų sistemos, sakoma ES vykdomosios valdžios institucijos pranešime.

ES sertifikatai rodo, kad jų turėtojas yra visiškai paskiepytas Europos vaistų agentūros (EMA) patvirtintomis vakcinomis, arba pasveiko po COVID-19 infekcijos, arba neseniai buvo atliktas COVID-19 testas ir gautas neigiamas atsakymas.

Turkija, Ukraina ir Šiaurės Makedonija savo ruožtu priima ES COVID-19 sertifikatus, sakoma pareiškime.

„Džiaugiuosi matydamas, kad šalių, įgyvendinančių sistemą, pagrįstą ES skaitmeniniu koronaviruso sertifikatu, sąrašas nuolat auga ir mes nustatome tarptautinius standartus, – sakė už teisingumą atsakingas komisijos narys Didier Reyndersas. – Tai padės palengvinti saugias keliones, taip pat ir už mūsų Sąjungos ribų“.

Tačiau šie sprendimai turi tam tikrų išlygų dėl skiepų.

ES pripažįsta tik keturias vakcinas – „BioNTech/Pfizer“, „AstraZeneca“, „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“.

Tačiau ES šalys gali nuspręsti pripažinti ir kitas.

Ukrainos vakcinų portfelyje yra tos pačios keturios, bet taip pat ir kinų „Sinovac“.

Turkija ir Šiaurės Makedonija kartu su „BioNTech“/„Pfizer“ ir „AstraZeneca“ vakcinomis naudoja „Sinovac“ ir dar vieną kinišką vakciną „Sinopharm“, taip pat Rusijos „Sputnik V“, kurios nėra patvirtintos ES.

ES jau turi sprendimą dėl lygiavertiškumo su ES nepriklausančia Šveicarija, taip pat jau kurį laiką stengiasi sukurti abipusio pripažinimo sistemą su JAV, tačiau kol kas pažangos šiame procese mažai.

ES neturi sprendimo dėl lygiavertiškumo su buvusia nare Jungtine Karalyste, nors daugelis ES šalių vienašališkai paskelbė pripažįstančios jos sertifikatą, siekiant palengvinti keliones visiškai paskiepytiems asmenims.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)