Lieka daug klausimų, kaip šis krovinys pasieks Libaną, kur dėl didelio degalų bei kuro trūkumo ir sunkios ekonominės krizės buvo priverstos užsidaryti daug ligoninių, kompanijų ir vyriausybinių įstaigų.

Tačiau šis žingsnis, draudžiamas pagal JAV sankcijas Irano naftos pramonei, galėtų įtraukti Libaną į užmaskuotą Teherano ir Izraelio jūrų karą. H. Nasrallah metė iššūkį Irano priešininkams, sakydamas, bet koks mėginimas sulaikyti šią siuntą užtrauktų sunkių padarinių.

„Nuo tos akimirkos, kai artimiausiomis valandomis išplauks, iki jo patekimo į [Libano] vandenis, šis laivas bus laikomas Libano teritorija“, – pareiškė jis, per televiziją sakydamas kalbą Ašūros dienos, kai šiitai pamini imamo Husseino (Huseino) žūtį, proga.

„Amerikiečiams ir izraeliečiams sakau: „Tai – Libano teritorija“, – pabrėžė jis.

Pasak H. Nasrallah, pirmasis laivas atgabens kuro „ligoninėms, vaistų ir maisto gamintojams, taip pat kepykloms ir privatiems generatoriams“.

„Hizbollah“ lyderis nurodė, kad siekiant panaikinti Libano ekonomiką sustabdžiusį degalų stygių bus ir daugiau tokių laivų.

Nei Irano, nei Libano vyriausybė nepatvirtino šios sukarintos organizacijos pareiškimo.

H. Nasrallah nepatikslino, kur ir kaip krovinys pasieks Libaną ir bus iškrautas.

Libano energetikos sektoriaus ekspertė Laury Haytayan sakė, kad lieka daug svarbių klausimų dėl šios siuntos, įskaitant klausimus dėl gabenamo kuro kiekio, mokėtojo už šią siuntą, vietos, kur laivas prisišvartuos. Be to, neaišku, ar šio sandorio detalės buvo atskleistos Libano vadovybei.

„Yra tikimybė, kad šie tanklaiviai plauks į Siriją ir [kad] siunčiama nafta bus perdirbama ten, – sakė L. Haytayan. – Tačiau visa tai draudžiama sankcijomis; tai nėra taip lengva, o kadangi „Hizbollah“ tai daro viešai, Libanui kyla daug pavojų; mums gresia sankcijos ar užpuolimas.“

„Pavojingi“

Nuo šių metų vasario Iranas ir Izraelis kariauja „šešėlinį karą“ ir Persijos įlankos regiono vandenyse puldinėja vienas kito laivus.

„Hizbollah“, kurį daugelis Vakarų valstybių laiko teroristine organizacija, Libane yra svarbi politinė jėga ir vienintelė grupė, išlaikiusi savo ginklų arsenalą po šalies 1975–1990 metų pilietinio karo.

„Hizbollah“ arsenalas dabar yra galingesnis už Libano nacionalinės armijos arsenalą.

Buvęs šalies premjeras Saadas Hariri ketvirtadienį įspėjo, kad H. Nasrallah komentarai gali būti „pavojingi“.

„Irano laivai reikš papildomus pavojus ir sankcijas libaniečiams“, – sakoma jo pareiškime.

Libanas išgyvena ekonomikos krizę, Pasaulio banko vadinamą viena didžiausių pasaulyje nuo XIX amžiaus vidurio.

Bankrutavusi valstybė nebegali leisti sau importuoti svarbių prekių ar subsidijuoti būtiniausių dalykų, todėl šalyje katastrofiškai – kartais užmokant žmonių gyvybėmis – trūksta elektros, benzino, vaistų.

Tarptautinės donorės pažadėjo šimtų milijonų dolerių (eurų) pagalbą, bet susiejo ją su tam tikromis sąlygomis, įskaitant vyriausybės, galinčios vadovauti reformų procesui, suformavimą.

Tačiau itin susiskaldžiusiai Libano politinei vadovybei niekaip nepavyksta susitarti dėl naujos vyriausybės, nors ankstesnioji atsistatydino jau prieš metus, po milžiniško sprogimo Beiruto uoste.

S. Hariri ketvirtadienį apkaltino Iraną blokuojant naujos vyriausybės formavimą, bet H. Nasrallah tai paneigė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)