Dabar kovotojai stengiasi pasirodyti iš nuosaikesnės pusės: žada amnestiją savo priešams, ketina sukurti įtraukią vyriausybę, apimančią įvairias etnines grupes, žada drausti teroristinėms grupuotėms įžengti į Afganistano teritoriją ir leisti moterims dirbti, jei tik jos nepažeidžia Šariato įstatymų. Šitaip norima, kad JAV ir jos sąjungininkės pripažintų talibus teisėtais naujais Afganistano valdovais.

Talibano vadovybėje dalyvauja nemažai modžahedų kovotojų, kurie Šaltojo karo metu JAV buvo apmokyti kovoti prieš įsiveržusias Sovietų Sąjungos pajėgas devintajame dešimtmetyje. Sunitų grupuotė daugiausia sudaryta iš etninių puštūnų gyventojų daugumos, dominuojančios pietinėje šalies dalyje.

Štai septyni įtakingiausi organizacijos vyrai:

Haibatullah Akhundzada, vyriausiasis vadas

Gimęs 1961 m., H. Akhunzada tapo trečiuoju vyriausiuoju Talibano vadu – aukščiausiu rangu organizacijoje – po to, kai JAV 2016 m. per dronų ataką nukovė jo pirmtaką mula Mansourą Akhtarą. Jis labiau žinomas kaip religinis lyderis, o ne karinis vadas, ir stengiasi nekristi į akis.

Iki statuso pasikeitimo H. Akhundzada buvo menkai žinoma religinė figūra, rašo euronews.com. Plačiai manoma, kad jis buvo pasirinktas siekiant, jog atliktų veikiau dvasinio lyderio, o ne karo vado pareigas.

Po to, kai buvo paskirtas lyderiu, H. Akhundzada užsitikrino „Al Qaedos“ vado Aymano al-Zawahiri ištikimybę. Šis religinį lyderį apipylė pagyrimais, pavadinęs jį „tikinčiųjų emyru“.

Haibatullah Akhundzada

Tai padėjo užtvirtinti ryšius su ilgamečiais grupuotės sąjungininkais.

H. Akhundzada susidūrė su milžinišku iššūkiu suvienyti teroristinį judėjimą, kuris trumpam per aršią kovą dėl valdžios po jo pirmtako nužudymo buvo pakrikęs, taip pat atskleisti, kad vadovybė ilgus metus slėpė Talibano įkūrėjo mulos Mohammado Omaro mirtį.

H. Akhunzada viešumoje nesirodo nuo tada, kai tapo aukščiausiuoju Talibano lyderiu, tad jo nuotraukų yra nedaug. Paskutinis jo viešas pareiškimas buvo paskelbtas gegužę per Id al Fitrą – šventę, žyminčią Ramadano pabaigą.

Abdulas Ghanis Baradaras, vado dešinioji ranka

Talibano lyderio pavaduotojas – pagrindinis viešas Talibano veidas, greičiausiai vadovausiantis naujai vyriausybei. Jis buvo glaudžiai susijęs su Osama bin Ladenu ir įkūrė Talibaną kartu su mula Mohammadu Omaru, vienaakiu dvasininku, kuris tapo pirmuoju aukščiausiuoju grupuotės lyderiu.

Po Talibano žlugimo 2001-aisiais A. G. Baradaras, kaip manoma, veikė nedidelėje sukilėlių grupuotėje, kuri laišku kreipėsi į laikinąjį lyderį Hamidą Karzai. Laiške buvo išdėstytas potencialus susitarimas, kuriame numatoma, kaip kovotojai galėtų pripažinti naująją administraciją.

Abdulas Ghanis Baradaras

A. Baradaras buvo sulaikytas Pakistano uostamiestyje Karačyje 2010 m. vykdant bendrą operaciją su JAV žvalgyba, o Zalmay Khalilzadas – JAV specialusis pasiuntinys Afganistane – kaip pranešama, padėjo užtikrinti jo paleidimą 2018 m. prieš taikos derybas su D. Trumpo administracija.

A. Baradaras gyveno Dohoje, Katare, kur Talibanas turi politinį biurą, tačiau antradienį sugrįžo į pietinį Kandaharo miestą, grupuotės gimtinę. Kaip Talibano diplomatinis lyderis, jis pasirašė 2020 m. vasario mėnesio taikos susitarimą su D. Trumpo administracija, kuriame buvo išdėstytas JAV ir NATO pajėgų išvedimo iš Afganistano planas. Šį mėnesį Tiandzine jis taip pat susitiko su Kinijos užsienio reikalų ministru Wangu Yi.

Abdulas Ghanis Baradaras

Sirajuddinas Haqqanis, teroristų grupuotės vadas

JAV designuotos teroristinės organizacijos „Haqqani Network“ lyderis tapo antruoju Talibano vado pavaduotoju po grupuočių susijungimo maždaug 2016 m. Manoma, kad jis gyvena tarp Afganistano ir Pakistano, prižiūrėdamas finansus ir karinį turtą abiejose šalyse.

„Haqqani“ tinklas yra prieš Jungtines Valstijas nukreipta teroristinė grupuotė. Ji ilgą laiką buvo vertinama kaip viena pavojingiausių per pastaruosius du dešimtmečius su afganais ir Jungtinių Valstijų vadovaujamomis NATO pajėgomis Afganistane kovojančių grupuočių.

Grupuotė yra liūdnai pagarsėjusi tuo, kad pasitelkia savižudžius sprogdintojus ir, kaip manoma, suorganizavo vieną didžiausių išpuolių Kabule per ilgą laiką.

Sirajuddinas Haqqani

Šis tinklas taip pat kaltinamas aukšto rango Afganistano pareigūnų nužudymu ir Vakarų valstybių piliečių grobimu prašant už juos išpirkos, įskaitant 2014-aisiais paleistą Jungtinių Valstijų karį Bowe‘ą Bergdahlą.

Nepriklausomybe, sumanumu ir įžvalgumu kovojant bei gebėjimu sudaryti palankius verslo sandorius pagarsėję „Haqqani“ tinklo atstovai, kaip manoma, prižiūrėjo operacijas atšiauriuose Rytų Afganistano kalnuose, tuo pačiu metu darydami didžiulę įtaką Talibano vadovų tarybai.

Neaišku, kaip JAV pasielgs su „Haqqani Network“, tęsdama derybas su Talibanu. S. Haqqani brolis, taip pat žinomas Talibano lyderis, JAV pajėgų buvo sulaikytas Bahreine 2014 m. ir nugabentas į Bagramo kalėjimą, bet po ketverių metų paleistas vykdant kalinių mainus.

Mohammadas Yaqoobas, įkūrėjo sūnus

M. Yaqoobas yra Talibano įkūrėjo mulos M. Omaro sūnus ir dėl savo kilmės kadaise buvo laikomas kandidatu į aukščiausias pareigas grupuotėje. Apie jį žinoma nedaug. Naujienų pranešimai rodo, kad jis mokėsi seminarijoje kaimyniniame Pakistane ir šiuo metu gyvena Afganistane. M. Yaqoobas vadovauja galingai grupuotės karinei komisijai, kuri prižiūri platų lauko vadų, kuriems pavesta įgyvendinti strategines sukilėlių karo operacijas, tinklą.

Jo kilmė ir ryšiai su tėvu – kurio, kaip Talibano lyderio, garbinimas buvo panašus į vado kultą – yra stiprus simbolis ir paverčia jį vienijančia išsklidusio judėjimo figūra, skelbia euronews.com.

Visgi tikslus M. Yaqoobo vaidmuo judėjime kelia daug spėlionių, o kai kurie analitikai mano, kad jo paskyrimas 2020-aisiais buvo tik simbolinis.

Abdulas Hakimas Haqqanis, vyriausiasis derybininkas

Kaip manoma, artimas vyriausiojo vado H. Akhunzados patikėtinis, A. Haqqanis vadovauja Talibano derybų grupei, kuri yra atsakinga už taikos derybas su buvusia JAV remiama vyriausybe. Jis taip pat vadovauja vyriausiajai religijos mokovų tarybai.

Sheras Mohammadas Abbas Stanikzai, pagrindinis diplomatas

Skirtingai nuo daugumos grupuotės lyderių, S. Stanikzai laisvai kalba angliškai ir daug keliavo po pasaulį kaip užsienio reikalų ministro pavaduotojas tuo metu, kai kovotojai praėjusį kartą valdė Afganistaną.

1996 m. jis lankėsi Vašingtone nesėkmingos misijos metu, bandydamas įtikinti Billo Clintono administraciją pripažinti Talibano vyriausybę. Jis taip pat vadovavo delegacijoms Kinijoje susitikimuose su vyriausybės pareigūnais, rašoma „Reuters“ pranešime. S. Stanikzai taip pat yra Abdulo Hakimo Haqqanio pavaduotojas derybose su Afganistano vyriausybės pareigūnais.

Sheras Mohammadas Abbas Stanikzai
Sheras Mohammadas Abbas Stanikzai

Zabihullah Mujahidas, pagrindinis atstovas spaudai

Z. Mujahidas šios savaitės pradžioje kalbėjo pirmojoje Talibano spaudos konferencijoje Kabule ir greičiausiai atliks svarbų vaidmenį perduodant grupės žinią tarptautinei bendruomenei. Per 20 karo metų jis bendravo su žurnalistais tik telefonu arba SMS žinutėmis. Rugpjūčio 17 d. susitikime su žiniasklaida Z. Mujahidas pirmą kartą buvo matomas viešumoje.

Zabihullah Mujahidas