Emile Stippas, finansinių paslaugų bendrovės „Discovery Health“ aktuarijus, savo paskaičiavimuose rėmėsi šalies mirštamumo koeficientu ir perteklinių mirčių statistika, mirties atvejų matu, lyginamu su istoriniu vidurkiu. Manoma, kad tokie paskaičiavimai padės susidaryti tikslesnį vaizdą apie pandemijos poveikį nei oficialūs duomenys.

„Jeigu žinosime, koks yra mirštamumas nuo COVID, galėsime nustatyti tikėtiną užsikrėtimų lygį“, – teigė E. Stippas elektroniniame atsakyme į klausimus.

70-80 užsikrėtimo procentas, E. Stippo vertinimu, yra aukštas pagal pasaulinius standartus ir gali priartinti Pietų Afriką prie vadinamojo visuomenės imuniteto, kuris, anot Amerikos infekcinių ligų draugijos, sudaro 80-90 procentų. Vis dėlto negalima atmesti galimybės, kad delta atmaina galėjo užsikrėsti ir tie, kurie buvo anksčiau infekuoti kitomis atmainomis.

Mirčių statistika

Anglijoje tik 18 proc. kraujo donorų turėjo antikūnų, bylojančių apie ankstesnį užsikrėtimą, rugpjūčio 12 d. savo pranešime rašė vyriausybinė agentūra „Public Health England“. Šis rodiklis pašoko iki 97 proc., kai į statistiką buvo įtraukti ir tie asmenys, kurie turėjo antikūnų po pasiskiepijimo. Apie 61 proc. Anglijos populiacijos yra visiškai paskiepyti, palyginti su vos 7,1 proc. Pietų Afrikoje.

E. Stippas teigia savo vertinimus grindęs prielaida, jog 90 proc., perteklinių mirčių, apie kurias pranešė Pietų Afrikos medicinos mokslinių tyrimų taryba (SAMRC), buvo susijusios su COVID-19. SAMRC duomenimis, Pietų Afrikos perteklinių mirčių skaičius per pandemiją siekė 229 850, daug didesnis nei oficialus mirčių nuo COVID-19 skaičius, 77 993. Šalies mirštamumo koeficientas sudaro 3 procentus.

Pietų Afrikoje registruojamas didžiausias užsikrėtimų ir mirčių skaičius Afrikoje. Be to, ji išsiskiria plačiausio masto testavimu ir mirties priežasčių stebėjimu.

Per gegužės 13 dieną vykusią prezentaciją turizmo organizacijai „Satsa“ E. Stippas nurodė, kad 62,1 proc. Pietų Afrikos gyventojų buvo užsikrėtę virusu – vėliau šį skaičių jis peržiūrėjo ir pakoregavo.

Rytų Kyšulys, kur 91,1 proc. populiacijos, manoma, yra persirgę, yra labiausiai nukentėjusi nuo viruso provincija, o Gautengas su 43,4 proc. rodikliu ir Šiaurės Vakarai su 35 proc., – mažiausiai paveiktos. Pastarosios dvi provincijos pranešė apie rekordinius pandeminės eros perteklinių mirčių skaičius per trečiąją infekcijų bangą šalyje, kuri dar nėra visiškai nuslūgusi.

Remiantis kraujo donorų tyrimais, atliktais sausio-gegužės mėnesiais, bendras Pietų Afrikos ankstesnių užsikrėtimų rodiklis sudarė 42,8 procento.