Tyrimo autoriai palygino 149 144 sveikatos priežiūros organizacijos „Maccabi HealthCare Services“ narius, pasiskiepijusius trimis vakcinos dozėmis bent prieš septynias dienas su 675 630 to paties amžiaus, tos pačios lyties ir tos paties socialinės bei ekonominės padėties ir gyventojų grupės narių, pasiskiepijusių dviem dozėmis sausį bei vasarį.

„Trijų dozių vakcina užtikrina efektyvią apsaugą tiek nuo užsikrėtimo, tiek nuo sunkios ligos formos, – savo pranešime teigia Anat Ekka Zohar, vyriausioji „Maccabi“ organizacijos statistikos specialistė. – Triguba dozė – tinkamas sprendimas norint pažaboti dabartinį infekcijos protrūkį.“

Izraelis buvo pirmoji valstybė, liepos pabaigoje patvirtinusi palaikomųjų dozių naudojimą vyresniems nei 60-ies metų asmenims, nors ir nebuvo daug įrodymų dėl tokios strategijos efektyvumo.

Praėjusią savaitę vyriausybė, kovodama su ketvirtąja COVID-19 banga savo šalyje, sumažino amžiaus ribą iki 50-ies metų.

Anksčiau jau skelbta, kad šalutinis poveikis po trečiosios „Biontech/Pfizer“ vakcinos dozės yra panašus kaip ir po antrosios. Tai parodė Izraelio sveikatos draudimo bendrovės „Clalit“ atlikta apklausa, kuria remiasi agentūra „Reuters“.

„Clalit“ duomenimis, nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio pradžios Izraelyje trečiąja vakcinos doze paskiepyta 422 000 gyventojų. Bendrovės ekspertai teiravosi jų apie šalutinį skiepo poveikį. Iš 4 500 apklausoje dalyvavusių asmenų 88 proc. nurodė, kad po trečiosios vakcinos dozės jautėsi „taip pat arba geriau“ nei po antrosios.

31 proc. pranešė apie šalutinius poveikius, dažniausiai – skausmą dūrio vietoje. 1 proc. dėl šalutinių poveikių kreipėsi į medikus, 0,4 proc. turėjo kvėpavimo problemų.

Bendrovė „Clalit“ atkreipia dėmesį į tai, kad tai yra tik pirmasis ir jos pačios atliktas vertinimas. Tačiau esą išvadas jau galima daryti.

Izraelyje trečiadienį įsigaliojo nauji ribojimai, skirti pažaboti koronaviruso plitimą, šalyje antradienį užfiksavus didžiausią sergamumą nuo sausio.

Naujosios priemonės, apie kurias buvo paskelbta sekmadienį, apima reikalavimą parodyti vakcinacijos sertifikatą ar neigiamą testą, norint patekti į daugelį viešų vietų, įskaitant restoranus, barus, kultūros ir sporto renginius, viešbučius bei sporto sales, teigė šalies Sveikatos apsaugos ministerija.

Analogiški ribojimai apima maldininkus, norinčius patekti į sinagogas, mečetes ar bažnyčias, pamaldose dalyvaujant daugiau nei 50 žmonių. Negana to, parduotuvės, prekybos centrai ir pramonės parkai turi užtikrinti vienam žmogui septynių kvadratinių metrų plotą.

Izraelio gruodį startavusi ir daugybės tarptautinių pagyrų sulaukusi vakcinacijos kampanija padėjo drastiškai sumažinti infekcijų skaičių. Tačiau ši tendencija dėl delta atmainos dabar pakrypo į kitą pusę ir nuo liepos šalyje grąžinti birželį atšaukti ribojimai.

Izraelio premjeras Naftalis Bennettas ragina piliečius skiepytis ir įspėja dėl šalį galinčio apimti karantino, jei infekcijų skaičiai toliau didės.

Izraelyje penktadienį pradėta skiepyti vakcinos nuo COVID-19 stiprinančiąja doze 40 metų ir vyresnius žmones, siekiant suvaldyti užkrečiamesnės koronaviruso delta atmainos protrūkį.

49 metų N. Bennettas po revakcinacijos pažadėjo dalintis „visais duomenimis, visa informacija, visomis įžvalgomis“ apie naujausią skiepijimo etapą.

Izraelis yra vienas iš lyderių kovoje su koronavirusu, o praėjusį mėnesį žydų valstybė pirmoji pasiūlė savo gyventojams skiepytis trečiąja vakcinos doze. JAV jau taip pat patvirtino tokią priemonę vyresniems amerikiečiams, bet dar nepradėjo platinti preparatų.

Apie 5,9 mln. iš visų 9,3 mln. Izraelio gyventojų yra paskiepyti bent viena vakcinos doze. Per 5,4 mln. yra vakcinuoti dviem dozėmis, o trečioji yra suleista jau 1,3 mln. žmonių.