Prezidentas Ashrafas Ghani, kurio pabėgimas iš Afganistano praėjusį savaitgalį, kai Talibano kovotojai priartėjo prie Kabulo, užtvirtino sukilėlių sugrįžimą į valdžią, iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) paskelbė, kad remia šias derybas ir taip pat tariasi dėl sugrįžimo į šalį.

Tačiau Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą tuo, kad talibai, užgrobę valdžią po žaibiško, Kabule pasibaigusio puolimo, jau laužo pažadus dėl galimybių saugiai pasiekti oro uostą afganistaniečiams, norintiems išvykti iš šalies.

Vašingtonas kažkada rėmė A. Ghani, bet JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman (Vendi Šerman) sakė, kad jis nebėra svarbi figūra sudėtingoje Afganistano politikos scenoje.

Talibanas į valdžią sugrįžo beveik du dešimtmečiai po to, kai buvo nuverstas per JAV vadovautą invaziją, surengtą dėl 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Judėjimas pažadėjo nekeršyti oponentams ir gerbti moterų teises, bet pasaulyje kilo didelis susirūpinimas, kurį kursto per ankstesnį Talibano valdymą matyti brutalūs žmogaus teisių pažeidimai ir tai, kad dešimtys tūkstančių afganistaniečių desperatiškai nori išvykti iš šalies.

JAV diplomatai Dohoje ir kariuomenės pareigūnai Kabule „tiesiogiai bendrauja su Talibanu ir aiškina, jog mes tikimės, kad jie visiems Amerikos piliečiams, visiems trečiųjų šalių piliečiams ir visiems išvykti norintiems afganistaniečiams leis tai saugiai ir be puldinėjimų padaryti“, Vašingtone žurnalistams sakė W. Sherman.

Talibanui badant formuoti vyriausybę, judėjimo lyderis Haibatullah Akhundzada (Haibatula Achundzada) įsakė paleisti „politinius sulaikytuosius“ ir nurodė provincijų gubernatoriams tai padaryti „be jokių suvaržymų ar sąlygų“, paskelbė sukilėliai.

Talibano derybininkas Anasas Haqqani susitiko su H. Karzai – pirmuoju Vakarų remtu Afganistano lyderiu po Talibano nušalinimo 2001 metais – ir vyriausybės taikos tarybai vadovavusiu A. Abdullah, pranešė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija SITE.

Talibano lyderiai „yra sakę, kad suteikė malonę visiems buvusiems vyriausybės pareigūnams, todėl niekam nėra būtinybės išvykti iš šalies“, pranešė SITE, Talibanui paskelbus Kabule įvykusio A. Haqqani susitikimo su H. Karzai nuotraukų.

A. Ghani, kuriam drauge su šeima JAE prieglobstį suteikė „humanitariniais pagrindais“, sakė norintis, kad šios derybos būtų sėkmingos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)