Tokiu žingsniu siekta užblokuoti Afganistano valdžią užgrobusių talibų prieigą prie didžiulių pinigų sumų, skelbė laikraštis „Washington Post“, remdamasis su šiuo klausimu susipažinusiais, tačiau savo tapatybės nepanorusiais atskleisti žmonėmis.

Afganistano centrinio banko valdytojas Ajmalas Ahmady'is, kuris pabėgo iš šalies po Talibano atėjimo į valdžią, trečiadienį tviteryje rašė, kad JAV centriniame banke buvo laikoma maždaug 7 mlrd. dolerių vertės rezervų.

Anot A. Ahmady'io, dar apie 2 mlrd. dolerių suma buvo tarptautiniu mastu investuota.

„Atsižvelgiant į tai, kad Talibanas tebėra tarptautiniuose sankcijų sąrašuose, natūralu... kad toks turtas bus įšaldytas ir neprieinamas Talibanui“, – tviteryje rašė jis.

The Wall Street Journal“ taip pat skelbė, kad prezidento Joe Bideno administracija praėjusią savaitę atšaukė didžiules į Afganistaną turėjusias nukeliauti pinigų siuntas, talibams pradėjus kėsintis į Kabulą.

Cituodamas su šiuo klausimu susipažinusius žmones, laikraštis skelbė, kad JAV taip pat blokuoja Talibano prieigą prie Afganistano vyriausybės sąskaitų, kurias tvarko FED ir kiti JAV bankai, ir siekia neleisti grupuotei pasiekti beveik 500 mlrd. dolerių vertės rezervų Tarptautiniame valiutos fonde (TVF).

„Talibanas negaus prieigos prie bet kokio Afganistano vyriausybės JAV turimo centrinio banko turto“, – cituojamas vienas J. Bideno administracijos pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)