Dviem užsakomaisiais „Lufthansa“ ir „Uzbekistan Airways“ oro bendrovių reisais atskrido apie 500 žmonių.

Nusileidę Vokietijoje keleiviai pasakojo apie chaosą Kabulo oro uoste. Vienas jų, Mahmudas Sadjadis, sakė matęs negyvus žmones ir girdėjęs šūvius. „Tai baisu. Bejėgiškumas, beviltiškumas. Visiškas chaosas" , – apie situaciją Kabule sakė jis.

Kitas keleivis, nenorėjęs nurodyti savo vardo, kalbėjo apie organizacines problemas. „Situacija yra sunki ir ją nelengva suvaldyti, – sakė jis. – Bet pasaulis turi padėti Afganistano žmonėms“.

Abu lėktuvai pakilo iš Uzbekistano sostinės Taškento, kur Bundesveras (Vokietijos ginkluotosios pajėgos) įkūrė evakuacijos centrą.

Gynybos ministerija pareiškė, kad evakuos „kuo daugiau Vokietijos piliečių, vietos darbuotojų ir kitų asmenų, kuriems gresia pavojus“ iki tol, kol galės.

Ministrų kabinetas nusprendė, kad evakuacijos operacijoje dalyvaus iki 600 karių ir jai skiriama maždaug 40 mln. eurų.

Ketvirtadienį tikimasi papildomų evakuacinių skrydžių iš Taškento.

Planuojama, kad žmones iš Taškento į Vokietiją gabens nacionalinis vežėjas „Lufthansa“, ir pirmasis toks skrydis į Vokietiją įvyko trečiadienio rytą. Lėktuve iš viso buvo apie 130 keleivių – dauguma jų vokiečiai ar kitų šalių piliečiai, galintys įvažiuoti į šalį ar išvažiuoti iš jos be formalumų.

Visi lėktuvu atskridę afganai bus nuvežti į priėmimo punktą Hamburge, pranešė Vokietijos federalinė policija. Iš viso pirmąją grupę sudarė 17–19 žmonių, turinčių Afganistano pasus. Dabar už juos atsakingas Federalinis migracijos ir pabėgėlių biuras (BAMF).

Daugiausiai gyventojų turinti Vokietijos žemė – Šiaurės Reinas-Vestfalija – jau pareiškė priimsianti 1 800 afganų pabėgėlių.

Žemės kanceliarija Diuseldorfe trečiadienį pranešė, kad į šį skaičių įeis 800 buvusių vietinių Afganistano darbuotojų, pastaruosius keletą metų dirbusių Vokietijos organizacijoms.

Dar 1 000 vietų pirmiausia numatoma skirti moterims, kurios dirbo pilietinių teisių, žmogaus teisių, meno ir žurnalistikos srityse.

Kelios kitos federalinės žemės taip pat ruošiasi per trumpą laiką priimti šimtus pabėgėlių, sužinojo naujienų agentūra dpa.

Vokietijos ambasadorius Afganistane Markus Potzelis trečiadienį pirmą kartą susitiko su Talibano atstovais Katare, norėdamas užtikrinti saugų afganų patekimą į oro uostą. Tačiau kol kas jokių susitarimų nepasiekta.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)