J. Bideno pareiškimas pasirodė po didelių debatų dėl to, ar reikia trečios „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinų nuo COVID-19 dozės, mokslininkams ir sveikatos ekspertams galvojant, kaip atremti koronaviruso delta atmainos puolimą.

Pabrėžęs, kad „dar ne laikas prarasti budrumą“, J. Bidenas paragino visus amerikiečius nuo 18 metų pasiskiepyti palaikomąja skiepo doze praėjus aštuoniems mėnesiams po to, kai jie buvo visiškai paskiepyti.

„Tai pastiprins jūsų imuninį atsaką, tai padidins jūsų apsaugą nuo COVID-19 ir tai yra geriausias būdas apsisaugoti nuo atsirasti galinčių naujų atmainų, – iš Baltųjų rūmų kreipdamasis į amerikiečius sakė J. Bidenas. – Būsite saugesni ir [saugesni] ilgesnį laiką, ir tai padės mums greičiau užbaigti pandemiją.“

Pagal planą, kurį dar galutinai turi įvertinti JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA), skiepytis palaikomosiomis dozėmis bus galima nuo rugsėjo 20-ąją prasidėsiančios savaitės.

J. Bidenas taip pat paskelbė kampanijos už paskiepytųjų skaičiaus didinimą naują elementą: įpareigojimą senelių namams reikalauti, kad visi darbuotojai būtų visiškai paskiepyti nuo COVID-19. Tai tampa viena iš sąlygų norint gauti federalinį finansavimą tokioms socialinės apsaugos programoms kaip „Medicare“.

Prezidentas akcentavo, kad pasiskiepijusių senelių namų darbuotojų, kurių šalyje iš viso yra 1,3 mln., procentas yra „reikšmingai mažesnis“ už šalies vidurkį.

Anksčiau trečiadienį JAV sveikatos apsaugos aukščiausio rango pareigūnai kalbėjo apie palaikomosios dozės daugumai amerikiečių būtinybę, „blėstant imunitetui“ po vakcinavimo ir išplitus pavojingai delta atmainai.

„Esame susirūpinę tuo, kad šis mūsų matomas [imuniteto] silpimas ateinančiais mėnesiais tęsis... Tai galėtų sumažinti apsaugą nuo sunkios ligos, hospitalizacijos ir mirties“, – per vaizdo ryšiu surengtą spaudos konferenciją sakė JAV vyriausiasis gydytojas Vivekas Murthy (Vivekas Murtis).

V. Murthy ir kiti Baltųjų rūmų atsako į COVID-19 komandos nariai sakė, kad nors vakcinos išlieka nepaprastai veiksmingos, geriausias būdas pastiprinti apsaugą yra palaikomoji skiepo dozė.

Pasak šių specialistų, palaikomųjų dozių galiausiai turbūt reikės ir „Johnson & Johnson“ vakcina pasiskiepijusiems žmonėms. Šia vakcina pradėta skiepyti kovo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)