Per šias derybas, kurios bus pirmoji N. Bennetto diplomatinė kelionė einant Izraelio premjero pareigas, daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama Irano branduolinei programai ir Izraelio bei palestiniečių konfliktui.

„Premjero Bennetto vizitas sustiprins ilgalaikę JAV ir Izraelio partnerystę, atspindės gilius mūsų vyriausybių ir mūsų žmonių ryšius ir pabrėš Jungtinių Valstijų tvirtą įsipareigojimą Izraelio saugumui“, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki.

Artimi JAV ir Izraelio santykiai susidūrė su sunkumais, kai sausį J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose pakeitė Donaldą Trumpą. Naujos N. Bennetto vadovaujamos vyriausybės suformavimas žlugus pagrindinio D. Trumpo sąjungininko Benjamino Netanyahu ministrų kabinetui vėl atvėrė galimybių sustiprinti ryšius.

Vis dėlto įtampų išlieka, ypač dėl J. Bideno noro atgaivinti susitarimą su Iranu dėl jo branduolinių ambicijų.

J. Psaki sakė, kad J. Bidenas ir N. Bennettas „aptars svarbius klausimus, susijusius su regioniniu ir pasauliniu saugumu, įskaitant Iraną“.

„Šis vizitas taip pat bus proga abiem lyderiams aptarti pastangas skatinti izraeliečių ir palestiniečių taiką, saugumą ir gerovę bei tai, kaip svarbu siekti taikesnės ir saugesnės regiono ateities“, – pridūrė ji.

Ankstesnis Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas birželį jau lankėsi JAV ir buvo susitikęs su amerikiečių prezidentu. Jis sakė esąs „labai patenkintas“ J. Bideno pasiryžimu neleisti Iranui kada nors tapti branduoline jėga.

N. Bennetto vizitas dar kartą patvirtins „gilius“ abiejų šalių santykius, sakoma Izraelio premjero biuro pranešime.

„Ministras pirmininkas ir JAV prezidentas aptars virtinę diplomatinių, ekonominių ir saugumo klausimų, ypač Irano branduolinę problemą“, – nurodė N. Bennetto biuras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)