„Šį penktadienį, rugpjūčio 20 dieną, sušaukiau NATO užsienio reikalų ministrų nepaprastąjį virtualų susitikimą, kad būtų tęsiamas mūsų glaudus koordinavimas ir aptartas mūsų bendras požiūris dėl Afganistano“, – sakoma trečiadienį per „Twitter“ paskelbtoje J. Stoltenbergo žinutėje.

Šis posėdis vyks po antradienį surengto NATO ambasadorių pasitarimo, po kurio J. Stoltenbergas pripažino, kad Talibano staigus įsigalėjimas Afganistane sąjungininkams buvo netikėtas.

Jis dėl šio kolapso kaltino afganistaniečių lyderius ir sakė, kad jie „nesugebėjo pasipriešinti“ Talibanui. NATO generalinis sekretorius pridūrė, kad dabartinis prioritetas – evakuoti Kabule tebesančius Aljanso 800 civilių darbuotojų ir jiems talkinusių afganistaniečių.

J. Stoltenbergas pakartojo, kad visos NATO šalys palaikė JAV sprendimą išvesti savo pajėgas iš Afganistano, taip pat reiškusį, kad turės būti išvestos ir visų kitų koalicijos šalių pajėgos.

Baltieji rūmai pripažino, kad JAV prezidentas Joe Bidenas nesikalbėjo su niekuo iš pasaulio lyderių, įskaitant savo sąjungininkus NATO, tuojau po to, kai praeitą savaitgalį Talibanas užėmė Kabulą. Vėliau jis pasikalbėjo su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Borisu Johnsonu.

Palaikyti ryšius su sąjungininkais prezidentas paskyrė valstybės sekretorių Antony Blinkeną. Jis dalyvaus ir penktadienį vyksiančiose derybose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)