„Kalbama apie pirmus tokius atvejus NATO šalyje, kurioje dislokuotos amerikiečių pajėgos ir branduoliniai ginklai“, – pabrėžė WSJ.

Leidinio pašnekovai nurodė, kad panašūs atvejai fiksuojami ir tarp amerikiečių, dirbančių kitose Europos šalyse, bet savo pareiškimo nedetalizavo.

„Kai kurie nukentėjusieji yra žvalgybos pareigūnai ar diplomatai, dirbantys su Rusija susijusiais klausimais – tai yra dujų eksportas, kibernetinis saugumas ar politinė sąveika“, – nurodė laikraštis, cituodamas Amerikos diplomatus ir apie tyrimo eigą informuotis asmenis.

„Havanos sindromas“ taip buvo pavadintas po to, kai Kubos sostinėje Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) ir Valstybės departamento pareigūnai 2016 ir 2017 metais pirmąkart pasiskundė bloga savijauta ir neįprastais negalavimais, tokiais kaip klausos haliucinacijos ir spaudimo jausmas galvoje. Kai kurie iš tų pareigūnų skundėsi ir sutrikusiu regėjimu.

Darbuotojų apžiūra buvo atlikta Pensilvanijos universitete. Tuomet ekspertai pareiškė neaptikę jokių fizinio poveikio pacientų organizmui požymių, kuriems būtų būdingi panašūs simptomai. Pasak specialistų, tai „tarsi smegenų sukrėtimas nesant tiesioginio sukrėtimo“.

Kai kurie ekspertai spėja, kad negalavimus gali sukelti radijo bangų poveikis, kurio kilmė ir pobūdis Vakarų specialiosioms tarnyboms nežinomi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)