Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) direktorius Rafaelis Grossi informavo valstybes nares, kad Iranas didina tokius pajėgumus savo Natanzo sodrinimo komplekse.

„Visos [Irano] branduolinės programos ir veiksmai visiškai atitinka NPT [Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį], taip pat TATENA prižiūrimus ir anksčius paskelbtus Irano įsipareigojimus dėl apsaugos priemonių“, – antradienį paskelbtame pareiškime nurodė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

JT agentūra šeštadienį patvirtino, kad „Iranas sukonfigūravo naują UF6 [urano heksafluorido], prisodrinto iki 60 proc. urano-235 [izotopo], gamybos būdą“, – naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime pažymėjo R. Grossi.

Jis pridūrė, kad šis procesas vykdomas pasitelkiant dvi centrifugų kaskadas vietoje anksčiau naudotos vienos.

Balandžio viduryje Iranas pradėjo sodrinti uraną iki 60 procentų.

Šiitiška respublika nuo 2019 metų pradėjo palaipsniui atsisakyti prisiimtų įsipareigojimų, tuomečiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui vienašališkai išvedus savo šalį iš branduolinės sutarties ir grąžinus sankcijas Teheranui.

Pagal 2015 metais sudarytą paktą, oficialiai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), Iranui buvo atšauktos tarptautinės sankcijos mainais į Teherano branduolinės programos ribojimus.

Iranas „tęs savo taikią branduolinę programą, remdamasis savo poreikiais, suvereniais sprendimais ir laikydamasis saugumo įsipareigojimų“, kol Amerika ir kitos šalys sutiks besąlygiškai sugrįžti prie visapusiško JCPOA įgyvendinimo, nurodė S. Khatibzadeh.

Siekiant atgaivinti susitarimą, balandį ir birželį Vienoje įvyko šeši branduolinių derybų ratai tarp Irano ir pasaulio galingųjų valstybių, įskaitant netiesiogiai dalyvavusius JAV.

Vėliausias raundas baigėsi birželio 20 dieną, o kada įvyks kitas – lieka neaišku.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)