Jungtinė Karalystė anksčiau šią savaitę paskelbė apie vadinamąją perkėlimo programą, pagal kurią ketina ilgainiui įsileisti į šalį iki 20 tūkst. afganistaniečių, pirmenybę teikiant moterims, vaikams, ir tiems asmenims, kuriems gresia persekiojimas.

Kanada praėjusią savaitę taip pat paskelbė priimsianti iki 20 tūkst. žmonių.

Tačiau tuo pat metu Australija ketina per metus afganistaniečiams suteikti iki 3 tūkst. vizų, nurodė šalies premjeras Scottas Morrisonas.

„Pastebėjau, kad kai kurie jūsų kalba apie 20 tūkst. siekiančius skaičius, tačiau galiu jums pasakyti, kad aiškių planų dėl to nėra. Australija nežengs į šią teritoriją“, – per spaudos konferenciją sakė S. Morrisonas.

Australija per du dešimtmečius nusiuntė į Afganistaną apie 39 tūkst. karių.

Australijos karinėms oro pajėgoms per pirmąjį skrydį evakavus 26 žmones, įskaitant Australijos ir Afganistano piliečius, šalies gynybos ministras Peteris Duttonas pareiškė abejonių dėl kitų šalių pajėgumų tesėti savo pažadus.

„Visų pirma, nemanau, kad tai įvyks, visų antra, nėra jokio būdo užtikrinti saugumą, kai stebimas toks žmonių sujudimas“, – visuomeniniam transliuotojui ABC sakė P. Duttonas.

Į Australiją nuo 2013 m. perkelta apie 8,5 tūkst. Afganistano piliečių, iš jų 430 šalį pasiekė nuo balandžio, teigia Australijos vyriausybė.

Pirmasis šalies evakuacinis lėktuvas po Talibano įsigalėjimo trečiadienį nusileido Australijos bazėje Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE).

Anot S. Morrisono, Australija planuoja dislokuoti daugiau lėktuvų, skirtų prisidėti prie žmonių evakavimo operacijos.