B. Johnsonas, kuris antradienį apie besiklostančią padėtį Afganistane kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, turi detaliai išdėstyti naują apgyvendinimo programą, numatančią, kad artimiausiais metais iki 20 tūkst. afganistaniečių pabėgėlių galės siekti prieglobsčio JK.

Ministras pirmininkas taip pat turi pasakyti į neeilinę parlamento sesiją iškviestiems įstatymų leidėjams, kad būtina nedelsiant didinti pagalbą siekiant išvengti humanitarinės krizės Afganistane, kur Talibanas valdžią užgrobė praėjusį savaitgalį.

Tačiau labdaros organizacijos pažymi, kad pagalba Afganistanui didinama – maždaug 10 proc., kaip sakė užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas – prieš tai JK savo išlaidas pagalbai sumažinus 75 procentais.

Prie parlamento planuojamos demonstracijos; jų metu bus raginama padėti afganistaniečiams ir jų šeimoms.

Kaip ir J. Bidenas, B. Johnsonas sulaukė daug kritikos dėl staigių permainų Afganistane, kur Talibanas sugrįžo į valdžią du dešimtmečiai po to, kai buvo nuverstas per JAV vadovautą invaziją, kurią išprovokavo 2001 metų rugsėjo 11-osios atakos. Ypač griežtai ministrą pirmininką kritikavo veteranai ir 457 Afganistane žuvusių britų karių, dalyvavusių ten vykdytoje tarptautinėje karinėje operacijoje, artimieji.

Pagal britų vyriausybės Afganistano piliečių perkėlimo schemą šiemet į JK bus priimta iki 5 tūkst. pabėgėlių, o bendrai per kelerius artimiausius metus galimybę apsigyventi JK gaus 20 tūkst. pabėgėlių.

Programa yra skirta daugiausia moterims ir vaikams, taip pat žmonėms, kurie buvo priversti bėgti iš savo namų ar gali patirti Talibano persekiojimą, sakė vyriausybė.

„Esame skolingi dėkingumą visiems tiems, kas pastaruosius 20 metų dirbo su mumis, kad Afganistanas taptų geresnis”, – sakė B. Johnsonas.

Opozicinės partijos ir kai kurie B. Johnsono Konservatorių partijos nariai sako, kad planas nėra pakankamas ir didelio poveikio nepadarys. Kai kas ragina pabėgėlių, kuriems bus leista atvykti, skaičių padidinti iki daugiau kaip 50 tūkstančių.

Vyriausybė sakė, kad naujoji programa papildys afganistaniečių perkėlimo ir pagalbos jiems programą ARAP, pagal kurią į JK prioritetine tvarka turi persikelti 5 tūkst. britams talkinusių afganistaniečių, tarp jų vertėjų. Vyriausybės pateikiami skaičiai rodo, kad pagal ARAP į JK jau atvyko 2 tūkst. afganistaniečių.

Pasak pareigūnų, nuo šeštadienio JK kariniais lėktuvais iš Kabulo jau išskrido 520 JK piliečių, diplomatų ir buvusių darbuotojų afganistaniečių. Vėliausias toks skrydis įvyko antradienį – lėktuvas su evakuotais britais ir afganistaniečiais vėlai vakare nutūpė Karališkųjų oro pajėgų bazėje maždaug 120 km į šiaurės vakarus nuo Londono.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)