Nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti talibai su šaunamaisiais ginklais ir transporto priemonėmis, kuriuos naudojo Pentagono kariai ar kuriais buvo aprūpintos Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos.


Taip pat talibams atiteko pažangūs „UH-60 Black Hawk“ sraigtasparniai ir kita įranga, buvusi Kandaharo oro uoste.

„Akivaizdu, kad mes neturime išsamaus vaizdo dėl to, kur atsidūrė kiekvienas gynybos inventoriaus objektas. Tačiau tikrai nemažai jų pateko į Talibano rankas“, – sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.


„Akivaizdu, kad mes nejaučiame, kad jie lengvai mums visa tai perduos“, – sakė jis.


J. Sullivanas sakė, kad milijonų dolerių vertės karinių atsargų patekimas į priešo rankas yra pavyzdys „sunkių pasirinkimų, su kuriais susiduria prezidentas... 20 metų karo pabaigos kontekste“.

Jis pažymėjo, kad sraigtasparniais „Black Hawk“ Afganistano vyriausybės pajėgos buvo aprūpintos, siekiant padėti joms kovoti su Talibano sukilėliais.

Tačiau vyriausybės pajėgos greitai pasidavė islamistų sukilėliams ir joms teko atsisakyti didelių ginklų atsargų ir sraigtasparnių kontrolės.

JAV kariuomenė jau evakavo iš Afganistano daugiau kaip 3 200 žmonių, iš jų 1 100 – per antradienį, pranešė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

„Šiandien per 13 JAV kariuomenės skrydžių evakuota maždaug 1 100 JAV piliečių, JAV nuolatinių gyventojų ir jų šeimų“, – nurodė tas pareigūnas.

„Dabar, kai nustatėme srautą, tikimės, kad šie skaičiai didės“, – pridūrė jis.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas taip pat sakė, kad iki šiol į JAV buvo perkelta beveik 2 000 „specialiųjų imigrantų“ iš Afganistano.


Talibanas antradienį per savo pirmą spaudos konferenciją po valdžios Afganistane užgrobimo pažadėjo nesiekti keršto prieš oponentus šalyje, o Jungtinės Valstijos paskelbė, kad reikalaus talibų tesėti pažadus gerbti žmogaus teises.

Talibano antradienio pareiškimai buvo padaryti sugrįžus į Afganistaną vienam judėjimo įkūrėjų mulai Abdul Ghani Baradarui. Jo parvykimas vainikavo stulbinamą Talibano sugrįžimą į valdžią po nušalinimo prieš beveik 20 metų per JAV vadovautą invaziją.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai kovotojai užgrobė valdžią šalyje, sostinėje Kabule atsidarė kai kurios parduotuvės, o Talibanas nurodė vyriausybės darbuotojams sugrįžti į darbą. Vis dėlto gyventojai reagavo atsargiai, gatvėse rodėsi labai nedaug moterų.

Dešimtys tūkstančių žmonių bando pabėgti iš šalies nuo prognozuojamo griežto islamistų valdymo ar baimindamiesi tiesioginio keršto už pastaruosius du dešimtmečius valdžiusios Vakarų remtos vyriausybės palaikymą.

Tačiau Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas reporteriams pasakė, kad naujasis režimas „teigiamai skirsis“ nuo talibų valdžios 1996–2001 metais, kuomet buvo vykdomos mirties bausmės užmėtant akmenimis, o moterims buvo draudžiama dirbti kontaktuojant su vyrais.

Paklaustas, kuo dabartinis Talibano judėjimas skiriasi nuo islamistų režimo, nuversto prieš 20 metų, atstovas atsakė: „Jeigu šis klausimas dėl ideologijos ir tikėjimo – tuomet jokio skirtumo nėra... Tačiau jeigu vertiname jį pagal patirtį, brandą ir įžvalgą – neabejotina, kad esama daug skirtumų.“

„Šiandienos žingsniai teigiamai skirsis nuo ankstesnių žingsnių“, – sakė jis.

„Visiems priešingoje pusėje yra atleista – nuo A iki Z, – teigė Z. Mujahidas. – Mes nesieksime keršto.“

Talibano atstovas nurodė, kad judėjimas greitai suformuos vyriausybę, bet nepateikė beveik jokių detalių apie jos galimą sudėtį, tik užsiminė, jog islamistai „sujungs visas šalis“.

Jis taip pat sakė, kad Talibanas yra „įsipareigojęs leisti moterims dirbti, vadovaujantis islamo principais“, bet konkrečiau to nepaaiškino.

Talibano politinio biuro Dohoje atstovas Suhailas Shaheenas britų televizijai „Sky News“ sakė, kad moterys neprivalės nešioti burkos, visiškai dengiančios kūną ir veidą, bet nepatikslino, kokios formos hidžabas bus priimtinas.

Po Talibano spaudos konferencijos JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as pareiškė: „Jei Talibanas sako, kad gerbs savo piliečių teises, mes sieksime, kad jie laikytųsi to pareiškimo ir jį vykdytų.“

Talibanas faktiškai perėmė šalies kontrolę sekmadienį, kai prezidentas Ashrafas Ghani pabėgo, o sukilėliai įžengė į Kabulą be jokio pasipriešinimo.

Šis momentas žymėjo Talibano galutinę karinę pergalę prieš vyriausybę, iškovotą vos per 10 dienų ir praliejus palyginti nedaug kraujo po dviejų dešimtmečių karo, nusinešusio šimtus tūkstančių gyvybių.

Islamistų sukilėliai perėmė Afganistano kontrolę Jungtinėms Valstijoms baigiant išvesti iš tos šalies paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento J. Bideno planą – iki rugpjūčio 31 dienos užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Jungtinių Valstijų lyderis pripažino, kad Talibano pažanga vystėsi greičiau nei tikėtasi, tačiau gynė savo sprendimą išvesti karius ir kritikavo A. Ghani vyriausybę.

Amerikiečių pajėgos į Afganistaną buvo pasiųstos 2001 metų rudenį po teroristų tinklo „al Qaeda“ tų metų rugsėjo 11-ąją įvykdytų pražūtingų atakų Niujorke ir Vašingtone. Tai JAV padarė reaguodamos į Talibano suteiktą prieglobstį „al Qaeda“, ir talibus nuvertė.