„Jie sutarė surengti virtualų G-7 lyderių susitikimą kitą savaitę, kad aptartų bendrą strategiją ir požiūrį“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Tai buvo pirmas J. Bideno pokalbis telefonu su kitos šalies lyderiu nuo savaitgalį įvykusio staigaus talibų valdžios Afganistane perėmimo, lėmusio skubią evakuacijos operaciją iš Kabulo oro uosto.

Staigi Talibano pergalė sukėlė būgštavimų tiek dėl plataus masto humanitarinės krizės Afganistane, tiek dėl galimų prieglobsčio užsienyje, įskaitant Vakarų Europą, prašančių pabėgėlių bangų.

J. Bidenas, kuris sulaukė daug kritikos dėl nepakankamo pasirengimo saugiai išskraidinti iš Afganistano tūkstančius žmonių, ir B. Johnsonas „aptarė būtinybę tolesnio glaudaus koordinavimo tarp sąjungininkų ir demokratinių partnerių dėl tolesnės Afganistano politikos“, sakoma pareiškime.

Tai apima „būdus, kaip pasaulinė bendruomenė gali teikti tolesnę humanitarinę pagalbą ir paramą pabėgėliams ir kitiems pažeidžiamiems afganams“.

Tuo metu Londone Dauningo gatvės atstovas sakė, kad abu lyderiai palankiai vertina JAV ir JK bendradarbiavimą vykstant evakuacijai.

„Jie nusprendė artimiausiomis dienomis ir savaitėmis toliau glaudžiai bendradarbiauti šiuo klausimu, kad kuo daugiau žmonių galėtų palikti šalį“, – sakoma pranešime.

„Premjeras ir prezidentas Bidenas sutarė, jog pasaulinei bendruomenei reikia susiburti, kad būtų išvengta humanitarinės krizės“, – sakoma pareiškime.

Jame nurodoma, jog B. Johnsonas taip pat „pabrėžė, kad svarbu neprarasti per pastaruosius dvidešimt metų Afganistane pasiektų laimėjimų“.

Turtingųjų demokratijų klubas G-7, kuriam šiemet pirmininkauja JK, be jos ir JAV dar priklauso Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija bei Japonija.