„Karas baigėsi“, ir „visiems“ suteikiama malonė, antradienį spaudos konferencijoje Kabule sakė Talibano atstovas Zabihullahas Mujahidas. Talibanas nenori keršto, pridūrė jis. Darbą Afganistane esą gali tęsti ir tarptautinės organizacijos.

Z. Mujahidas taip pat paskelbė, kad moterys ir toliau galės dirbti, jei jų darbas neprieštarauja „islamo principams“.

Kitas Talibano atstovas interviu britų stočiai „Sky News“ sakė, kad moterys Afganistane ateityje neprivalės viešoje vietoje dėvėti burkų.

Talibanui perėmus valdžią, daugelis afganų ėmė būgštauti, kad islamistai gali įvesti panašias taisykles, kokios galiojo 1996-2001 metais. Tada Talibanas itin griežtai interpretavo šariatą – šventą islamo įstatymą.

Moterims buvo draudžiama dirbti, buvo uždarytos mergaičių mokyklos.

Bausmės už nusižengimus neretai buvo žiaurios. Vagys netekdavo rankos. Neištikimybe apkaltintos moterys buvo užmėtomos akmenimis.

Tai buvo pirmoji Talibano spaudos konferencija po valdžios perėmimo.

Judėjimo atstovas, be kita ko, patikino, kad tokios organizacijos, kaip „Al Qaeda“, kurios „kelia grėsmę kitų šalių saugumui“, negalės naudotis Afganistano žeme. Atstovas taip pat pabrėžė, kad Talibanas netoleruos nei narkotikų gamybos, nei prekybos. Esą bus imtasi atitinkamų priemonių. „Tačiau tam mums reikia tarptautinės paramos ir finansavimo“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)