„Nuo pat pradžių JAV invazija buvo prasta idėja, nors Rusija iš pradžių ją palaikė“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė M. Gorbačiovas.

„Nesėkmė turėjo būti pripažinta anksčiau, – kalbėjo jis. – Dabar svarbu pasimokyti iš šios situacijos ir bent jau nekartoti tokių pat klaidų.“

Talibano kovotojai sekmadienį beveik be jokio pasipriešinimo galutinai perėmė Afganistano kontrolę, pasinaudodami JAV vadovaujamų užsienio pajėgų išvedimu.

JAV kariuomenė palaikė savo buvimą Afganistane nuo 2001 m., kai įvedė savo pajėgas į šią šalį po Talibano atsisakymo perduoti „Al-Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną rugsėjo 11-osios atakų akivaizdoje.

Sovietų Sąjunga 1979 m. taip pat įsiveržė į Afganistaną, siekdama paremti Afganistano komunistinę vyriausybę, kuri tuo metu buvo įsivėlusi į konfliktą su musulmonų partizanų kovotojais.

Netrukus po atėjimo į valdžią 1985 m. M. Gorbačiovas nusprendė užbaigti Sovietų Sąjungos buvimą Afganistane.

Per Maskvos dešimtmečio trukmės karą Afganistane gyvybės neteko apie 2 mln. afganų, 7 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus ir žuvo daugiau kaip 14 tūkst. sovietų karių.

Prieš sovietus nusiteikę Afganistano partizanai, arba mudžahedai, dešimtojo dešimtmečio pradžioje padėjo įkurti Talibaną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)