Orlaivyje „C-17 Globemaster“ skrido 640 afganų – tai daugiau nei penkis kartus daugiau, nei rekomenduojamas lėktuvo krovinio svoris.

Tokia situacija susiklostė šimtams desperacijos apimtų žmonių suplūdus į orlaivį.

Remiantis JAV gynybos pareigūnais, perkrautas lėktuvas kilo iš tarptautinio Afganistano sostinės Kabulo oro uosto. Skelbiama, kad tai galėjo būti didžiausias kada nors C-17 – krovininiame lėktuve, kokius amerikiečiai ir jų sąjungininkai eksploatuoja jau beveik 30 metų – sutilpęs žmonių skaičius. Laimei, orlaivis laimingai po skrydžio nusileido Katare.

Nuotraukoje įamžintas lėktuvas priklauso 436-ajam aviacijos daliniui, dislokuotam Doverio karinių oro pajėgų bazėje Jungtinių Valstijų Delavero valstijoje.

Vienas gynybos pareigūnas „Defence One“ sakė, kad tokio krovinio niekas nesitikėjo ir neplanavo, tačiau panikos apimti afganai, kuriems buvo nurodyta nelipti į lėktuvą, vis tiek į jį pateko.

Užuot juos išgynusi lauk, lėktuvo įgula nusprendė „skristi“, teigia pareigūnas ir priduria, kad nors pirminiai duomenys skelbė, kad lėktuve per 800 žmonių, vėliau paaiškėjo, kad tikrasis skaičius – 640.

Jie buvo tarp tūkstančių Afganistano gyventojų, pirmadienį suplūdusių į Kabulo oro uostą ir bandžiusių palikti šalį, kurios kontrolę savaitgalį į savo rankas perėmė Talibanas.

Tuo metu antradienį pranešta, kad iš Kabulo į Uzbekistaną pakilusiame vokiečių lėktuve skrido vos septyni keleiviai.

Vokietijos karinis transporto lėktuvas, pasiųstas į Afganistaną evakuoti šalies piliečių, pirmadienį negalėjo nusileisti Kabulo oro uoste dėl jo takus užplūdusių žmonių ir buvo nukreiptas į Uzbekistaną papildyti degalų atsargų, pranešė vokiečių dienraštis „Bild“.

Kabulo oro uostą anksčiau užplūdo tūkstančiai afganistaniečių, beviltiškai bandančių ištrūkti iš šalies, Talibanui užėmus sostinę ir perėmus valdžią.

Dienraštis nurodė, kad karinis transporto lėktuvas „Airbus A400M“ nuo 17 val. 45 min. Vokietijos (18 val. 15 min. Lietuvos) laiku skraidė ratu aplink Kabulą po 11 valandų trukusio skrydžio, bet negalėjo saugiai nusileisti.

Tai buvo pirmasis lėktuvas iš keturių, išskridusių pirmadienį ryte evakuoti žmonių iš Kabulo.

Naujienų agentūra DW skelbia, kad į Kabulą buvo pasiųsti du kariniai krovininiai orlaiviai, turėję paimti Vokietijos ambasados darbuotojus ir vietos personalą.

Kaip skelbia vietos dienraštis „Bild“, lėktuvas iš pradžių turėjo skraidinti 57 ambasados darbuotojus ir dar 88 Vokietijos piliečius.

„Turėjome labai mažai laiko, štai kodėl pakilome su tiek žmonių, kiek tuo metu buvo. Dėl susiklosčiusios chaotiškos situacijos vakar į oro uostą negalėjo atvykti daugiau žmonių“, – sako gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer.

Anksčiau pirmadienį socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip šimtai žmonių bėgo paskui besiruošiantį pakilti vieną JAV karinį lėktuvą ir ant jo ropštėsi. Kaip pranešama, per šį chaosą oro uoste žuvo mažiausiai septyni žmonės, įskaitant kelis, nukritusius nuo jau pakilusio lėktuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)