Talibanui sekmadienį užėmus sostinę Kabulą, pagrindiniuose šalies televizijos kanaluose nebeliko moterų. Internete pasirodė nuotraukų, kuriose užfiksuotas tik vedėjas, Afganistano nacionalinės televizijos studijoje sėdintis priešais Talibano vėliavą.

„ToloNews“ vadovas Miraqa Popalas tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje matyti vedėja, studijoje imanti tiesioginį interviu iš Talibano medikų komandos nario.

Taip pat jis pasidalijo hidžabą vilkinčios moters, dalyvaujančios rytiniame susirinkime žinių skyriuje, nuotrauka.


Tokiuose kanaluose kaip valstybiniame „National Afghanistan TV“ ir privačiuose „Tolo News“, „Ariana“, „Shamshad“ bei „1TV“ gerokai padaugėjo teigiamų komentarų apie Talibaną, pirmadienį pranešė BBC.

Kol kas nė vienas iš minėtųjų kanalų praktiškai nekritikuoja talibų ir netransliuoja naujų muzikinių klipų ar muilo operų. „Tolo News“ ir „1TV“ pirmadienį daugiausia kartojo sekmadienio laidas, tikriausiai dėl patiriamų veiklos sunkumų.


Visgi įmonės „Moby Group“, kuriai priklauso „Tolo TV“ ir „Tolo News TV“, savininkas Saadas Mohseni tviteryje parašė: „Galiu patikinti, kad mūsų darbuotojams viskas gerai ir kad „valdžios pasikeitimo“ laikotarpiu mūsų transliacijos nebuvo nutrūkusios.“

„Moby Group“ yra didžiausias pramoginio turinio, naujienų ir dabartinių įvykių transliuotojas Afganistane. Valstybinė televizija, kurią rugpjūčio 15 d. vakare užėmė Talibanas, daugiausia transliuoja religines laidas.

Buvusiam prezidento patarėjui priklausantis televizijos kanalas „Shamshad TV“ transliuoja daug protalibaniško turinio. Vienoje laidoje kanalo korespondentas parodė, kaip Kabulo gyventojai liaupsina Talibaną už tai, kad padarė šalį vieningą ir saugią.

Tuo metu CNN skelbia, kad sekmadienį Talibano kovotojai apsilankė dviejų žurnalisčių namuose.

CNN kontaktinis asmuo pridūrė, kad abi moterys buvo smarkiai sukrėstos psichologiškai. Anot šaltinio, viena iš jų sakė: „Labai nerimauju dėl savo ir savo šeimos narių saugumo.“

Šaltinis taip pat papasakojo, kad keletas žurnalisčių sulaukė grasinamojo pobūdžio skambučių iš Talibano ir kad tokių skambučių pastarosiomis dienomis padaugėjo. Viena garsi Kabulo žurnalistė teigė, jog jai paskambino Talibano kovotojai ir pranešė „netrukus ateisią“.

Pirmadienį „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard pareiškime sakė, kad „tai, kas vyksta Afganistane, yra tragedija, kurią reikėjo numatyti ir užkirsti jai kelią. Tarptautinei bendruomenei nesiėmus greitų ir ryžtingų veiksmų, tragedijos mastas tik didės.“

„Tūkstančiams afganistaniečių – akademikams, žurnalistams, aktyvistams ir kovotojams už moterų teises – gresia didelė rizika sulaukti Talibano atsakomųjų veiksmų ir kyla pavojus būti paliktiems likimo valiai šalyje, kurios ateitis yra labai neaiški“, – pridūrė A. Callamard.

Talibai Kabulo gatvėse vaidino žurnalistus

Kovotojams į savo rankas perėmus Afganistano sostinę ir paskelbus, jog karas prieš užsienio ir vietos pajėgas baigtas, Kabulo gatvėse civilius kalbino, kaip spėjama, Talibanui priklausantys asmenys.

Socialiniuose tinkluose pirmadienį Talibano paskelbtuose įrašuose matomas belaidį mikrofoną laikantis, su eiliniais civiliais Kabule bendraujantis asmuo. Jį lydi daugiau vyrų, vienas iš jų – ginkluotas, skelbia „Reuters“.

Kabulo gyventojų teiraujamasi, ar nuo tada, kai miesto kontrolę perėmė Talibanas, jie jaučia kokią nors grėsmę.

„Brangūs žiūrovai, kaip matote, esame pačioje miesto širdyje – Ansari aikštėje. Dabar čia viską kontroliuoja Afganistano islamo emyratas. Paklausime Kabulo žmonių, ką jie apie tai galvoja. Šalia manęs – vienas vietos gyventojas. Jaunasis žmogau, koks jūsų vardas?“ – žurnalisto darbą imitavo talibas.

„Aš labai laimingas, viskas tikrai taikiai. Nejaučiu jokio pavojaus. Turime informacijos iš kitų miestų – Kandaharo, Gaznio. Žmonės jumis, vyručiai, labai patenkinti“, – jam neva atsako pakalbintas vyras.

Talibanas skelbia, kad dvidešimt metų trukęs karas baigėsi ir platina pareiškimus, kuriais bandoma nuraminti Kabule tvyrančią paniką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)