Pirmadienį Kabulo oro uoste padarytame vaizdo įraše matyti, kaip afganistaniečiai bėgo paskui kylantį JAV karinių oro pajėgų lėktuvą ir desperatiškai bandė į jį įsigauti, informuoja laikraštis „Washington Post“.

Kitame plačiai išplitusiame vaizdo įraše užfiksuoti iš pakilusio lėktuvo iškrintantys ir užsimušantys du žmonės. Cituodamas neįvardytą šaltinį, laikraštis nurodė, kad šis incidentas „tikrai nutiko“.

Šaltinis teigė, jog žuvusieji buvo afganistaniečiai, užsiropštę ant važiuoklės lėktuvui kylant.


„Washington Post“ pranešė, kad pilotai paskelbė avarinę padėtį, nes negalėjo įtraukti važiuoklės, ir nusileido trečiojoje šalyje. Įgula palaikus rado lėktuvo apžiūros metu.

Delfi primena, kad Kabulo oro uoste minia afganistaniečių, mėginančių bet kokia kaina pabėgti nuo kontrolę šalyje perėmusių talibų, pirmadienį apipuolė pakilti besiruošiantį vieną amerikiečių lėktuvą, matyti socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje.

Oro uostą užplūdus tūkstančiams žmonių, jį saugantys JAV kariai mėgino suvaldyti minią, šaudydami į orą. Visi komerciniai skrydžiai buvo atšaukti.

Viename vaizdo įraše matyti šimtai žmonių, bėgančių paskui riedantį JAV karinių oro pajėgų lėktuvą, o kai kurie laikėsi įsikibę ant jo važiuoklės. Filmuotoje medžiagoje taip pat matyti, kaip nuo pakilusio lėktuvo atitrūksta žmogus; žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad nukritę žuvo mažiausiai trys žmonės.

Dar keli žmonės buvo nušauti oro uoste, nors nėra aišku, kokiomis aplinkybėmis.

Kituose vaizdo įrašuose matyti, kaip dar daugiau civilių karštligiškai ropščiasi ant oro uosto trapo, vos atlaikančio ant jo sulipusių žmonių svorį.

Panikos apimtos šeimos, tempiančios išsigandusius vaikus ir bagažą, mėgino pabėgti nuo Talibano režimo, sugrįžtančio į valdžią praėjus dviem dešimtmečiams po brutalaus islamistų režimo nuvertimo per JAV vadovaujamą karinę intervenciją.

JAV ambasada Kabule per „Twitter“ paragino Amerikos piliečius ir afganistaniečius „nevykti į oro uostą“.

Tačiau tūkstančiai afganistaniečių, net ir nepalaikiusių jokių ryšių su JAV vadovaujama koalicija, vis tiek ten susirinko, tikėdamiesi ištrūkti iš šalies – be bilietų ar užsienio šalių vizų.

Keliomis valandomis anksčiau Talibano lyderiai įsakė savo kovotojams Kabule palaikyti tvarką, Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani pabėgus iš šalies.

„Bijome gyventi šiame mieste ir mėginame pabėgti iš Kabulo“, – sakė vienas 25 metų vyras, prisistatęs Ahmedo vardu.

Daugelis bandančių pabėgti sakė buvę paskatinti socialiniuose tinkluose plintančių gandų.

„Per „Facebook“ perskaičiau, kad Kanada priima prašančius prieglobsčio iš Afganistano, – sakė Ahmedas. – Kadangi tarnavau kariuomenėje... pavojaus esama. Talibanas neabejotinai manęs imsis.“

Pirmadienio vakarą pranešta, kad Vokietijos karinis transporto lėktuvas, pasiųstas į Afganistaną evakuoti šalies piliečių, pirmadienį negalėjo nusileisti Kabulo oro uoste dėl jo takus užplūdusių žmonių ir buvo nukreiptas į Uzbekistaną papildyti degalų atsargų. Apie tai pranešė vokiečių dienraštis „Bild“.

Kabulo oro uostą anksčiau užplūdo tūkstančiai afganistaniečių, beviltiškai bandančių ištrūkti iš šalies, Talibanui užėmus sostinę ir perėmus valdžią.

Dienraštis nurodė, kad karinis transporto lėktuvas „Airbus A400M“ nuo 17 val. 45 min. Vokietijos (18 val. 15 min. Lietuvos) laiku skraidė ratu aplink Kabulą po 11 valandų trukusio skrydžio, bet negalėjo saugiai nusileisti.

Tai buvo pirmasis lėktuvas iš keturių, išskridusių pirmadienį ryte evakuoti žmonių iš Kabulo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (441)