„Tikrosios mūsų strateginės varžovės, Kinija ir Rusija, atiduotų viską, kad JAV ir toliau skirtų milijardų dolerių vertės išteklius ir dėmesį amžinoms pastangoms stabilizuoti Afganistaną“, – kreipdamasis į tautiečius pabrėžė J. Bidenas, tvirtai gindamas savo sprendimą išvesti karius iš karo draskomos valstybės.

Anksčiau valstybės sekretorius Antony Blinkenas vis dėlto aptarė padėtį Afganistane su Rusijos ir Kinijos užsienio reikalų ministrais, tiek Maskvai, tiek Pekinui suskubus pereiti prie bendradarbiavimo su Talibanu.

Pasak Rusijos, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas su A. Blinkenu aptarė Maskvos pastangas užmegzti ryšius su įvairiomis Afganistano politinėmis jėgomis, siekiant „padėti užtikrinti stabilumą ir viešąją tvarką“.

Jiedu „sutarė tęsti konsultacijas, dalyvaujant Kinijai, Pakistanui ir kitoms suinteresuotoms šalims, siekiant paruošti tinkamą dirvą galimybei naujomis sąlygomis pradėti įtraukų vidaus dialogą Afganistane“, rašoma rusų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Tiek Rusija, tiek Kinija sutvirtino ryšius su Talibanu, Jungtinėms Valstijoms nusprendus pasitraukti iš Afganistano ir užbaigti 20 metų trukusią karinę intervenciją. Po šio sprendimo vyriausybė Kabule galiausiai subyrėjo.

Maskva, kuri sovietmečiu vykdė dešimtmetį trukusią ir brangiai atsiėjusią Afganistano okupaciją, per kurią kovojo su islamistais partizanais, tuo metu remtais Vašingtono, neuždarė savo ambasados Kabule ir ketina tęsti diskusijas su Talibanu.

Rusija pareiškė matanti, kad talibai „atkuria tvarką“, o Kinija pirmadienį paskelbė norinti palaikyti „draugiškus ir į bendradarbiavimą nukreiptus“ santykius su islamistų vadovaujamu Afganistanu.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė A. Blinkenui, kad Pekinas siekia „atviros ir įtraukios politinės sistemos“.

„Kinija yra pasirengusi palaikyti kontaktus su JAV, ragindama rasti sklandų sprendimą Afganistano klausimui, kad būtų išvengta naujo pilietinio karo ar humanitarinės katastrofos Afganistane ir kad šalis vėl netaptų terorizmo židiniu ir prieglobsčiu“, – Wang Yi citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinija, kuri, pasak žmogaus teisių organizacijų, įkalino daugiau nei milijoną uigūrų ir kitų daugiausia musulmoniškų mažumų narių per kampaniją, kurią Vašingtonas laiko genocidu, trokšta užkirsti kelią islamiškam radikalizmui savo teritorijoje ir yra Pakistano, istorinio Talibano rėmėjo, sąjungininkė.

A. Blinkenas pirmadienį taip pat pasikalbėjo su pakistaniečių užsienio reikalų ministru Shahu Mahmoodu Qureshi, o nuo sekmadienio palaiko kontaktus su kolegomis iš pagrindinių sąjungininkių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir Vokietiją, informavo Valstybės departamentas.

JAV derybininkas Zalmay Khalilzadas, dėdamas fiasko patyrusias diplomatines pastangas parengti susitarimą dėl taikaus dalijimosi valdžia Afganistane, dažnai konsultuodavosi su Rusija ir Kinija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)