Kabulo oro uostą anksčiau užplūdo tūkstančiai afganistaniečių, beviltiškai bandančių ištrūkti iš šalies, Talibanui užėmus sostinę ir perėmus valdžią.

Dienraštis nurodė, kad karinis transporto lėktuvas „Airbus A400M“ nuo 17 val. 45 min. Vokietijos (18 val. 15 min. Lietuvos) laiku skraidė ratu aplink Kabulą po 11 valandų trukusio skrydžio, bet negalėjo saugiai nusileisti.

Tai buvo pirmasis lėktuvas iš keturių, išskridusių pirmadienį ryte evakuoti žmonių iš Kabulo.

Anksčiau pirmadienį socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip šimtai žmonių bėgo paskui besiruošiantį pakilti vieną JAV karinį lėktuvą ir ant jo ropštėsi. Kaip pranešama, per šį chaosą oro uoste žuvo mažiausiai septyni žmonės, įskaitant kelis, nukritusius nuo jau pakilusio lėktuvo.

Ir A. Merkel pripažino klaidas vertinant padėtį Afganistane

Ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pripažino klaidas vertinant padėtį Afganistane. „Mes visi klaidingai vertinome įvykius“, - sakė ji pirmadienį žurnalistams. Pasitraukus tarptautinėms pajėgoms, Talibanas „kvapą gniaužiančiu greičiu perėmė savo kontrolėn viena provinciją po kitos“, kalbėjo A. Merkel. Situacija „liūdna, dramatiška ir siaubinga“ pirmiausiai milijonams afganų, norėjusių laisvos visuomenės.

A. Merkel misiją Afganistane pavadino daugiau ar mažiau žlugusia. Beveik 20 metų trukusi misija „nepavyko taip, kaip norėjome“, sakė ji, pridurdama, kad tai suvokti skaudu. Aljanso partneriai turi pripažinti, „kad tai nebuvos sėkmingos pastangos“. Tačiau iš klaidų reikia pasimokyti. „Turime užsibrėžti mažesnius tikslus“, - teigė ji.

Dabar svarbiausia padėti „kiek įmanoma daugiau“ žmonių Afganistane. Tačiau situacija Kabule esą sudėtinga.

Prieš tai jau Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas spaudos konferencijoje pripažino, kad federalinė vyriausybė, kaip ir žvalgybos agentūros bei tarptautiniai sąjungininkai visiškai neteisingai vertino aštrėjančią padėtį Afganistane. „Tai, kokiu greičiu afganų saugumo pajėgos atsitraukė nuo Talibano, nenuspėjome nei mes, nei mūsų partneriai“, - sakė jis. Tai esą būtina oficialiai pripažinti.

Pentagono atstovas: esame pajėgūs iš Kabulo išskraidinti tūkstančius žmonių

Jungtinės Valstijos teigia, kad iš Kabulo galės išskraidinti tūkstančius žmonių, kai tik bus suvaldytas chaosas Afganistano sostinės oro uoste. Pajėgumai nebus problema, spaudos konferencijoje sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby‘is, kurį cituoja BBC.

Kad sustiprintų oro uosto saugumą, JAV, Pentagono duomenimis, nusiųs apie 1 000 papildomų karių.

Kabulo oro uoste, paskutinėje miesto zonoje, kuri yra Vakarų sąjungininkų įtakoje, pirmadienį vyko dramatiškos scenos. Tūkstančiai žmonių puolė ant pakilimo taką ir, be kita ko, lipo ant lėktuvų.

Orlaivių pakilimus ir nusileidimus teko nutraukti. JAV pajėgos, anot J. Kirby‘io, nušovė du ginkluotus asmenis. Nėra duomenų, kad tai galėjo būti talibai. Sužeistas vienas amerikiečių karys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)