„Tarptautinė bendrija privalo susivienyti, kad užtikrintų, jog Afganistanu niekada nebebūtų naudojamasi kaip platforma arba saugiu prieglobsčiu teroristinėms organizacijoms“, – per skubiai sušauktą JT Saugumo Tarybos posėdį Afganistano klausimu sakė A. Guterresas.

Šis pasitarimas JT būstinėje Niujorke buvo sušauktas, kai Talibano kovotojai sekmadienį įžengė į Kabulą, o Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pabėgo į užsienį.

„Raginu Saugumo Tarybą ir visą tarptautinę bendriją stovėti kartu, dirbti kartu ir veikti kartu“, – pridūrė A. Guterresas.

Jis kvietė valstybes „naudoti visas joms prieinamas priemones slopinti pasaulinio terorizmo grėsmei Afganistane ir užtikrinti, kad būtų laikomasi pagrindinių žmogaus teisių“.

Pirmadienį pergalingai nusiteikę talibų kovotojai patruliavo Kabulo gatvėse, islamistams stulbinamai staigiai užbaigus 20 metų trukusį karą.

Tūkstančiai žmonių užplūdo sostinės oro uostą, mėgindami ištrūkti iš šalies, nes baiminamasi, kad Afganistane vėl bus įvestas griežtas islamistinis režimas.

A. Guterresas sakė, kad afganistaniečiai „nusipelnė visokeriopo mūsų palaikymo“.

„Ateinančios dienos bus lemiamos, – kalbėjo jis. – Pasaulis stebi. Negalime ir neturime apleisti Afganistano žmonių.“

Generalinis sekretorius ragino tarptautinę bendriją „kalbėti vienu balsu, kad Afganistane būtų laikomasi žmogaus teisių.“

Jis atkreipė dėmesį į būtinybę „apsaugoti sunkiai iškovotas Afganistano moterų ir mergaičių teises“.

A. Guterresas taip pat ragino Talibaną „gerbti ir saugoti tarptautinę humanitarinę teisę bei visų asmenų teises ir laisves“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)