K. Jarmyš yra viena iš kelių opozicijos veikėjų, kaltinamų sausį raginus rengti protestus, kai A. Navalnas buvo suimtas sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po mėginimo jį nunuodyti.

A. Navalno atstovė nuo vasario buvo laikoma namų arešte.

„Kirai buvo skirta 1,5 metų judėjimo apribojimo“, – sakoma per K. Jarmyš „Twitter“ paskyrą, šiuo metu valdomą jos sąjungininkų, paskelbtoje žinutėje.

K. Jarmyš yra gerai žinoma Rusijos opozicijos veikėja, nuo 2014 metų ėjusi A. Navalno atstovo pareigas. Pagal teismo nuosprendžio sąlygas ji negalės dalyvauti masiniuose renginiuose ir išvykti iš Maskvos be valdžios leidimo, valstybinė naujienų agentūra TASS citavo Maskvos Preobraženskojės rajono teismo atstovą.

Kremliaus kritikai skundžiasi, kad valdžia smarkiai sustiprino spaudimą opozicijai prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus, A. Navalnui pasiūlius strategiją tikslingai balsuoti, kad į Valstybės Dūmą nepatektų valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ kandidatai.

Birželį Rusija paskelbė pagrindines A. Navalno organizacijas ekstremistinėmis ir uždraudė jo sąjungininkams balotiruotis rinkimuose.

A. Navalnas, balsingiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas šalyje, šiuo metu atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą dėl senos sukčiavimo bylos.

Praeitą savaitę Rusijos tyrėjai suformulavo 45 metų A. Navalnui naujų kaltinimų, dėl kurių jo įkalinimas galėtų būti pratęstas trejus metus.

Baudžiamosios bylos taip pat buvo iškeltos A. Navalno svarbiems padėjėjams Leonidui Volkovui ir Ivanui Ždanovui – jie kaltinami rinkę lėšas „ekstremistinei“ organizacijai. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki aštuonerių metų laisvės atėmimo.

L. Volkovas, I. Ždanovas ir keletas kitų A. Navalno sąjungininkų dėl valdžios spaudimo pabėgo iš Rusijos.

Anksčiau šį mėnesį A. Navalno bendražygei Liubov Sobol irgi buvo skirtas pusantrų metų laisvės suvaržymas pagal tokius pačius kaltinimus, kaip ir pateikti K. Jarmyš.

A. Navalno brolis Olegas toje pačioje byloje gavo lygtinę vienerių metų laisvės atėmimo bausmę „dėl kurstymo pažeisti sanitarines ir epidemiologines taisykles“ per sausį surengtą protestą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)