Ministerijos pranešime sakoma, kad per sekmadienį vakare įvykusį incidentą lėktuvas nukrito Uzbekistano pietinėje Surchondarjos provincijoje, besiribojančioje su Afganistanu. Abu orlaivio pilotai buvo sunkiai sužeisti ir yra gydomi ligoninėje.

„Rugpjūčio 15 dieną Uzbekistano karinių oro pajėgų Oro erdvės gynybos pajėgos užkirto kelią Afganistano kariniams lėktuvams neteisėtai kirsti šalies oro sieną“, – nurodė ministerija.


Ministerija pridūrė, kad įvykis tiriamas.

Incidentas įvyko byrant Vakarų remiamai Afganistano vyriausybei, kurios pajėgos neatlaikė žaibiško Talibano puolimo, iš šalies baigiant išvesti JAV vadovaujamas užsienio pajėgas.

Surchondarjos provincijos gydytojas Bekpulatas Okbojevas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sekmadienį vakare į jo ligoninę buvo atvežti du pacientai, vilkėję Afganistano kariuomenės uniformas.

Gydytojas pasakojo, kad vienas iš pacientų nusileido „parašiutu“, ir pridūrė, kad jis patyrė kaulų lūžių.

Numuštas orlaivis – lengvasis mokomasis atakos lėktuvas A-29 „Super Tucano“.

Į Uzbekistaną, spėjama, Afganistano karinės oro pajėgos spėjo nuskraidinti keliolika tokių lėktuvų. Likę atiteko talibams.

Centrinės Azijos šalys su nerimu stebėjo staigų Afganistano vyriausybės kolapsą.

Su šia šalimi ribojasi trys buvusios sovietinės respublikos – Tadžikistanas, Turkmėnija ir Uzbekistanas.

Sekmadienį Uzbekistanas pranešė, kad šalies teritorijoje buvo sulaikyti sieną perėję 84 afganistaniečiai kariai ir kad vedamos derybos su Afganistanu dėl šių karių grąžinimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)