Jungtinių Valstijų kariai pirmadienį oro uoste šaudė į orą, kai peroną užplūdo tūkstančiai afganų, siekiančių puolant Talibanui pakliūti į kurį nors lėktuvą ir išvykti iš šalies.

„Čia jaučiu didelę baimę. Jie leidžia daug šūvių į orą“, – naujienų agentūrai AFP sakė liudininkas.

Kiek vėliau pranešta, kad Hamido Karzai oro uostas pristabdė civilinių reisų vykdymą.

Oro uosto administracija paragino piliečius į jį nevykti, „kad būtų užkirstas kelias plėšimui ir grobstymui“, nurodoma pranešime, kurį cituoja vietos žiniasklaida.

Toks pareiškimas pasirodė oro uoste tvyrant chaosui ir tūkstančiams žmonių bandant išvykti iš šalies po to, kai Talibanas vėl perėmė valdžią Afganistane.

Dramatiškuose socialinių tinklų vaizdo įrašuose matyti chaotiška scena prie kilimo ir tūpimo tako, civiliams gyventojams karštligiškai bandant pakilti jau ir taip perpildytais orlaivių laiptais.

Tai buvo desperatiškas mėginimas patekti į stovintį keleivinį lėktuvą ir pabėgti iš miesto, praėjus dienai nuo vyriausybės subyrėjimo.

Stebint didelei miniai, tie, kas sėkmingai užlipo laiptais, padėjo kitiems, kol kai kurie žmonės kybojo laikydamiesi už laiptų turėklų.

Mėginančios pabėgti iš sostinės panikos apimtos šeimos gabenosi perpildytą bagažą ir vedėsi paskui išsigandusius vaikus.

Padėtis peraugo į tokį sąmyšį, kad JAV kariams teko paleisti į orą įspėjamųjų šūvių, jog atkurtų tvarką, o visi komerciniai reisai buvo atšaukti.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, paprašęs neskelbti jo vardo, kad tai nesutrukdytų jam išvykti.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad amerikiečių kariai kontroliuoja oro uosto perimetrą evakuojant ambasados darbuotojus ir tūkstančius afganų, bendradarbiavusių su Vašingtonu, Vakarų šalims nuvertus Talibano režimą po Rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.


Vaizdai Kabulo oro uoste labiau primena chaotišką autobusų stotelę. Kai kuriose vietose kilimo ir tūpimo takas apjuostas spygliuota viela, už kurios išsirikiavę afganistaniečiai žiūri į oro uostą saugančius paskutinius likusius Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karius.

Sekmadienį Hamido Karzai tarptautiniame oro uoste taip pat vyravo chaosas, tūkstančiams šalies gyventojų bandant išvykti iš Kabulo po Talibano įsiveržimo.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani paspruko iš šalies, o prezidento rūmus užėmė sukilėliai. Prieš 20 metų išvarytas JAV vadovaujamų pajėgų, Talibanas susigrąžino Afganistano kontrolę.

JAV pradėjus sraigtasparniais evakuoti ambasados Kabule diplomatus ir personalą, tūkstančiai civilių užplūdo oro uostą, norėdami išvykti iš šalies. Nemažai gyventojų pabėgo į sostinę iš kitų miestų ir miestelių, kad išvengtų praėjusią savaitę vykdytos brutalios Talibano karinės kampanijos.

JAV ambasada įspėjo amerikiečius vengti Kabulo oro uosto, pasirodžius pranešimams apie šūvius ir „sparčiai blogėjančią“ situaciją, pranešė „The New York Times“. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose oro uoste padarytuose vaizdo įrašuose matyti bėgantys panikos apimti afganistaniečiai, o fone girdėti šūviai.

Kitame chaotiškame vaizdo įraše nufilmuota, kaip grupė afganistaniečių bando įlipti į pakilti besiruošiantį JAV krovininį lėktuvą. Nematyti nei rampos, nei trapo, žmonės įkeliami tiesiog paėmus už rankų. Tikėtina, kad norinčių evakuotis buvo gerokai daugiau, nei telpa lėktuve.

Dieną pasirodžiusiose nuotraukose ir vaizdo medžiagoje užfiksuotos Kabule susidariusios milžiniškos spūstys, nes gyventojai stengėsi pabėgti iš sostinės.


„Bijome gyventi šiame mieste“

JAV ambasada Kabule tviteryje paragino Amerikos piliečius ir afganus „nekeliauti į oro uostą“.

Tačiau dar tūkstančiai afganų, įskaitant net tuos, kurie neturi jokių ryšių su JAV vadovaujama koalicija, atvyko, tikėdamiesi išvykti iš šalies, nors neturėjo bilietų ar reikalingos vizos.

Suirutė oro uoste prasidėjo praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Talibano lyderiai įsakė savo kovotojams įžengti į Kabulą ir palaikyti tvarką mieste, iš šalies pabėgus Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani.

„Bijome gyventi šiame mieste ir bandome pabėgti iš Kabulo“, – sakė 25 metų vyras, prisistatęs Ahmedo vardu.

Daugelį žmonių atvykti į oro uostą paskatino kalbos ar melagienos socialinėje žiniasklaidoje.

„Perskaičiau „Facebooke“, kad Kanada siūlo prieglobstį afganams“, – sakė Ahmedas.

„Kadangi tarnavau kariuomenėje, yra pavojus. Talibanas neabejotinai mane persekiotų“, – pridūrė jis.

Vašingtonas pranešė evakavęs visus savo ambasados darbuotojus į oro uostą ir kad jie laukia atskirai nuo leidimą keliauti turinčių asmenų.

Kituose socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose taip pat matyti desperatiškos naktinės scenos, kur žmonės mušasi dėl galimybės patekti į krovininį lėktuvą.

Už oro uosto ribų Kabule tvyrojo įtempta rimtis, ginkluotiems sukilėliams patruliuojant gatvėse ir įrengiant kontrolės postus.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime vienas iš Talibano įkūrėjų mula Abdulas Ghani Baradaras paragino miesto kontrolę perėmusius kovotojus būti disciplinuotus.

„Dabar atėjo laikas išbandyti ir įrodyti, dabar turime parodyti, kad galime tarnauti savo tautai ir užtikrinti saugumą bei gyvenimo komfortą“, – sakė jis.

Scenos Kabulo oro uoste atgaivino prisiminimus apie chaosą, lydėjusį Vašingtono skubotą pasitraukimą iš Vietnamo 1975 metais. Vis dėlto dabartinė JAV administracija atmetė tokias paraleles.

„Tai ne Saigonas“, – sekmadienį amerikiečių televizijai pareiškė amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Čekijoje nusileido pirmas lėktuvas su iš Kabulo evakuotais asmenimis

Prahoje pirmadienį nutūpė pirmas iš Kabulo tarptautinio oro uosto pakilęs lėktuvas su evakuotais asmenimis.

Ministras pirmininkas Andrejus Babišas nurodė, kad šiuo reisu atvyko 46 žmonės.

Tarp jų yra Čekijos piliečių, Čekijos ambasados Afganistane darbuotojų ir vertėjų afganų, kurie padėjo čekų ginkluotosioms pajėgoms NATO misijų metu, bei jų šeimų narių.

A. Babišas kol kas nepateikė išsamesnės informacijos. Lieka neaišku, kiek dar bus surengta tokių skrydžių.

Čekų vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas tviteryje parašė, kad, atsižvelgiant į prastėjančią padėtį Kabulo oro uoste, „stebuklas“, kad Čekijos lėktuvui apskritai pavyko pakilti.

Kabulo oro uoste susirinko tūkstančiai norinčių išvykti, informavo vietos žiniasklaida.

Pirmadienį oro uoste JAV kariai paleido į orą įspėjamųjų šūvių, tūkstančiams afganų susirinkus prie kilimo ir tūpimo tako, tikėdamiesi išvykti iš šalies, kurios kontrolę perima Talibano kovotojai.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas.

Anksčiau paskelbtame bendrame pareiškime JAV Pentagonas ir Valstybės departamentas pažymėjo, kad amerikiečių kariuomenė perims oro eismo valdymą oro uoste.

Tarptautinis Kabulo Hamido Karzai oro uostas pirmadienį paskelbė pristabdantis civilinių reisų vykdymą.

Sekmadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad JAV ateityje galėtų pripažinti tokią Afganistano vyriausybę, kuri gerbtų žmogaus teises ir nesuteiktų prieglobsčio teroristams.

Pranešama, kad sekmadienį Kabulą apsupus Talibano kovotojams Afganistano prezidentas Ashrafas Ghanis išvyko į Tadžikistaną.

Interviu CNN metu A. Blinkenas sakė, kad tolesnis amerikiečių pajėgų buvimas Afganistane nebeatitiko JAV interesų.

„Pajėgų buvimas Afganistane dar metus, penkerius ar dešimt nebėra mūsų nacionalinis interesas. Britai ten ilgai buvo XIX a., rusai – XX a. Mes ten buvome jau dvigubai ilgiau nei rusai“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

Amerikiečiai savo personalą iš ambasados Kabule sekmadienį evakavo į miesto tarptautinį oro uostą. Kitos Vakarų valstybės taip pat evakuoja ar rengiasi evakuoti savo diplomatus ir žada padėti jiems talkinusiems afganų vertėjams bei jų šeimoms.

NATO išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Aljansas kontroliuoja Kabulo oro uostą ir padeda užtikrinti jo veiklą.

Šaltinis Briuselyje naujienų agentūrai TASS patvirtino, kad Kabulo oro uoste saugumą užtikrina JAV, Jungtinės Karalystės ir Turkijos pajėgos.

Estija ir Norvegija ragina kuo skubiau sušaukti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl situacijos Afganistane.

Rusijos ambasada Kabule paskelbė pasirengusi bendradarbiauti su būsima laikinąja vyriausybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (814)