Dar 2,8 tūkst. žmonių buvo sužeisti, pranešė šalies civilinės saugos agentūra.

Šeštadienį apie 8 val. 30 min. vietos (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku užfiksuoto požeminio smūgio epicentras buvo maždaug už 160 km kelio į vakarus nuo tankiai apgyventos sostinės Port o Prenso.

Per žemės drebėjimą sugriuvo bažnyčių, įmonių pastatų, mokyklų ir gyvenamųjų namų, o po griuvėsiais atsidūrė šimtai aukų.

Buvo pranešta apie padarytą didelę žalą Žeremi miesto, kuriame gyvena apie 200 tūkst. žmonių ir kurį daugiausia sudaro vieno aukšto pastatai, centre.

Kė miestas taip pat smarkiai nukentėjo, įskaitant daugiaaukščio viešbučio griūtį.

Baimindamiesi požeminių smūgių, beveik visi Kė gyventojai naktį praleido lauke, miegodami šalia savo namų – arba to, kas iš jų liko.

Gelbėjimo darbus gali apsunkinti atogrąžų audra „Grace“, kuri, kaip prognozuojama, nuo pirmadienio vakaro į Haitį atneš daug kritulių ir galimai sukels potvynių, praneša JAV Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

JAV ir kitos šalys nedelsdamos pažadėjo paramą, o JAV prezidentas Joe Bidenas patvirtino „neatidėliotinus“ pagalbos veiksmus.

JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) vadovė Samantha Power sekmadienį tviteryje paskelbė, kad jos agentūra dislokavo miesto paieškos ir gelbėjimo komandą, kuri prisijungs prie gelbėjimo komandos Haityje.

Pasak S. Power, 65 žmonių komanda atsigabeno „specializuotų įrankių, įrangos ir medicinos reikmenų, naudojamų vykdyti paieškos operacijas“.

Dominikos Respublika pranešė siunčianti 10 tūkst. maisto davinių ir medicinos įrangos.

Kuba ir Ekvadoras išsiuntė medicinos ar paieškos ir gelbėjimo komandas.

Meksika, Čilė, Argentina, Peru ir Venesuela taip pat pasiūlė pagalbą, o JT vadovas Antonio Guterresas pareiškė, kad Jungtinės Tautos „stengiasi paremti gelbėjimo ir pagalbos pastangas“.

Haičio premjeras Arielis Henry, apžiūrėjęs žalą sraigtasparniu, įvedė nepaprastąją padėtį vieno mėnesio laikotarpiui, ragindamas gyventojus „parodyti solidarumą“ ir nepanikuoti.