„Mes remiame Afganistano pastangas rasti politinį konflikto sprendimą, kurio dabar reikia skubiau nei kada nors anksčiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas iš 30 šalių vienijančio aljanso.

„NATO nuolat stebi įvykius Afganistane“, kovotojams po intensyvaus puolimo priartėjus prie sostinės, nurodė pareigūnas.

„Padedame tęsti operacijas Kabulo oro uoste, kad Afganistanas būtų sujungtas su pasauliu, – pridūrė jis. – Taip pat tęsiame savo diplomatinę misiją Kabule. Mūsų personalo saugumas yra svarbiausias prioritetas; koreguojame veiksmus atsižvelgdami į padėtį.“

Talibai priartėjo prie valdžios perėmimo slenksčio, NATO išvedus savo pajėgas JAV prezidento Joe Bideno sprendimu.

Radikalių islamistų judėjimas pareiškė norįs per kelias ateinančias dienas „taikiai perimti“ valdžią Afganistane.

Afganistano valdžia pranešė, kad vykdomos derybos, siekiant išvengti kraujo praliejimo Kabule ir perduoti valdžią „pereinamojo laikotarpio vyriausybei“.

JAV ir JK į Kabulą yra sugrąžinusios tūkstančius karių; jie padėta evakuoti ambasadų darbuotojus ir su Vakarų valstybių pajėgomis bendradarbiavusius afganus, bijančius talibų keršto.

Prancūzija sekmadienį pareiškė prioritetu laikanti kelių šimtų savo piliečių repatriaciją ir saugumą, Eliziejaus rūmams padėtį įvertinus kaip „keliančią didelį nerimą“.

Talibano kovotojai apsupo Afganistano sotinę po stulbinančio vyriausybinių ir jas remiančių sukarintų pajėgų sutriuškinimo vos per 10 dienų.

Talibams užėmus Kabulą, islamistų judėjimas, nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje, sugrįžtų į valdžią.