Parlamentarai tikriausiai bus sušaukti į skubius svarstymus, kokių veiksmų turėtų imtis JK, per du dešimtmečius karo netekusi 457 karių, televizijai „Sky News“ ir naujienų agentūrai „Press Association“ pranešė šaltiniai Dauningo gatvėje.

Talibano kovotojai sekmadienį pasiekė Kabulo apylinkes ir priartėjo prie viso Afganistano užėmimo jėga. Tokios aplinkybės paskatino britų politikus raginti paskutinę minutę surengti intervenciją.

Konservatorius parlamentaras Tobias Elwoodas, einantis Bendruomenių Rūmų Gynybos komiteto pirmininko pareigas, paragino B. Johnsoną „dar kartą pagalvoti“ apie įsikišimą.

„Mums nuolat mažėja galimybių pripažinti, kur nusiris ši šalis kaip žlugusi valstybė“, – sakė jis radijui „Times Radio“.

„Vien todėl, kad amerikiečiai to nedarys, dar nereiškia, kad turėtume būti pririšti prie savo artimiausio saugumo sąjungininko mąstysenos, politinio sprendimo, ypač jeigu jis toks neteisingas“, – pridūrė T. Ellwoodas.

„Galėtume užkirsti tam kelią, kitaip istorija mus labai, labai griežtai įvertins dėl to, kad nesikišome“, – perspėjo jis.

Pasak T. Ellwoodo, vyriausybė galėtų dislokuoti Karališkojo jūrų laivyno lėktuvnešį „HMS Queen Elizabeth“, kuris galėtų suteikti afganų vyriausybei paramos iš oro.

Parlamentaras padėtį Afganistane pavadino „didžiausia politikos fiasko nuo Sueco“ krizės laikų.

„Šokiruojanti“ padėtis

B. Johnsonas penktadienį pažadėjo, kad JK „neatsuks nugaros“ Afganistanui, nors ir patvirtino, kad dauguma ambasados darbuotojų bus evakuota, greitai artėjant Talibano kovotojams.

Vis tik vyriausybės vadovas paragino surengti intervenciją raginančius politikus „realistiškai įvertinti JK, ar bet kurios kitos galybės, pajėgumus primesti karinį sprendimą Afganistanui“.

Islamistams užimant vis daugiau miestų, Britanija dislokuoja apie 600 karių, siekdama padėti evakuoti apie 3 tūkst. savo piliečių iš karo draskomos šalies. B. Johnsonas pažymėjo, kad į JK sugrįš „absoliuti dauguma“ Kabule likusių ambasados darbuotojų.

Tuo metu opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris prisijungė prie raginančiųjų atšaukti parlamentą iš atostogų ir savo pareiškime nurodė: „Padėtis Afganistane yra tikrai šokiruojanti ir atrodo, kad ji kas valandą prastėja.“

„Žlungant Afganistanui vyriausybė tylėjo, o tai, be abejo, turės pasekmių mums čia, JK“, – pabrėžė K. Starmeris.

„Mums reikia atšaukti [iš atostogų] parlamentą, kad vyriausybė galėtų informuoti parlamento narius apie tai, kaip ji planuoja bendradarbiauti su sąjungininkais, siekiant išvengti humanitarinės krizės ir sugrįžimo į laikus, kai Afganistanas buvo ekstremistų bazė“, – pridūrė opozicijos lyderis.

Pasak B. Johnsono, dauguma Afganistane dar buvusių britų karių, dalyvavusių NATO misijoje toje šalyje, paliko ją praėjusį mėnesį.

Finansiškai konfliktas Britanijai atsiėjo apie 40 mlrd. svarų sterlingų (46,7 mlrd. eurų).

2014 metais britų misija Afganistane, vykdyta daugiausiai neramioje pietinėje Helmando provincijoje, perėjo nuo kovinės operacijos prie paramos Afganistano nacionalinėms pajėgoms. Tuomet šalyje buvo dislokuota maždaug 750 JK karių.