Pastarosiomis savaitėmis talibai perėmė kontrolę didžiojoje dalyje šiaurės, vakarų ir pietų regionų. Vakarų šalių remiama Kabulo vyriausybė šiuo metu kontroliuoja tik keletą provincijų šalies vidurio ir rytinėje dalyje, taip pat Kabulą ir šiaurinį Mazari Šarifo miestą.

Baigiamas užsienio pajėgų išvedimas ir spartus paties Afganistano pajėgų traukimasis didina nuogąstavimus, kad Talibanas gali vėl perimti valdžią Afganistane arba kad šalį apims pilietinis karas.

Penktadienį į Kabulą atvyko pirmieji JAV jūrų pėstininkai iš 3 000 karių kontingento, padėsiantys organizuoti Amerikos ambasados dalinę evakuaciją. Likusi dalis turėtų atvykti sekmadienį, bet šių karių dislokavimas iškėlė klausimų, ar prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija laikysis išsikelto uždavinio iki rugpjūčio 31-osios išvesti iš Afganistano visus amerikiečius karius.

Kandaharas, Afganistanas

Talibanas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame neįvardytas kovotojas paskelbė, jog buvo užimta Kandaharo pagrindinė radijo stotis, pervadinta „Šariato balsu“. Pasak kovotojų atstovo, stotis toliau veiks ir transliuos naujienų pranešimus, politines apžvalgas bei skaitys Korano ištraukas. Muzika šiuo kanalu veikiausiai nebebus transliuojama.

Kol kas neaišku, ar talibai pašalino ankstesnius darbuotojus, ar leido jiems tęsti darbą. Vaizdo įraše matomas kovotojas pasveikino Kandaharo žmones su Talibano pergale.

Talibanas anksčiau turėjo kilnojamųjų radijo stočių, bet jokios radijo stoties dideliame mieste nekontroliavo nuo 2001 metų, kai Afganistane per JAV vadovaujamą karinę intervenciją buvo nuverstas islamistų režimas. Per ankstesnį savo valdymo laikotarpį 1996–2001 metais talibai taip pat kontroliavo radiją „Šariato balsas“ Kandahare, šio kovotojų judėjimo lopšyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)