Norvegija laikinai uždarys savo ambasadą Kabule ir išsiųs visus savo darbuotojus iš Afganistano dėl prastėjančios saugumo padėties, penktadienį pranešė norvegų užsienio reikalų ministerija.

„Tai taip pat taikoma vietoje dirbantiems afganams su artimiausiais šeimos nariais,.. kurie to norės“, – spaudos konferencijoje sakė užsienio reikalų ministrė Ine Eriksen Soreide.

Tuo metu Danijos diplomatijos vadovas Jeppe Kofodas patvirtino, kad jo šalies ambasada Kabule laikinai uždaroma, o visi darbuotojai bus evakuoti, tik pridūrė dėl saugumo priežasčių negalintis atskleisti, kada.

J. Kofodas taip pat paragino Afganistane esančius danus palikti šalį ir pavadino ten sparčiai besivystančią krizę „labai rimta situacija“.

Trečiadienį danų parlamentarai pritarė iniciatyvai evakuoti 45 Afganistano piliečius, dirbusius Danijos vyriausybei Afganistane, ir pasiūlyti jiems leidimą gyventi šioje Europos šalyje dvejus metus.

Danijos ambasada Kabule atsidarė 2006 metais.

Tuo metu J. Kofodo kolega suomis Pekka Haavisto pareiškė, kad jo šalies parlamentas dėl „greitai silpnėjančios saugumo padėties“ sutiko „priimti iki 130 afganų, tarnavusių Suomijai, ES ir NATO, kartu su jų šeimomis“.

Pasak P. Haavisto, Suomijos ambasada kol kas liks atidaryta, bet saugumo padėtis nuolat vertinama.

Tokie pranešimai paskelbti, Vašingtonui ketvirtadienį paskelbus, kad į Kabulą siunčiami tūkstančiai karių, siekiant evakuoti diplomatus ir kitus JAV piliečius, prie Afganistano sostinės artėjant talibams.

Londonas netrukus pasekė Vašingtono pavyzdžiu.

Penktadienį Vokietija paskelbė mažinanti darbuotojų savo ambasadoje Kabule skaičių iki „absoliutaus minimumo“, tęsiantis talibų antpuoliui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)