Lee Jae-yongas, kuris, žurnalo „Forbes“ vertinimais, valdo 11,4 mlrd. JAV dolerių vertės turtą ir turtingiausių pasaulio gyventojų sąraše užima 202-ą vietą, sausį buvo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, turto grobstymo ir kitų nusikaltimų, susijusių su korupcijos skandalu, nuvertusiu buvusią šalies prezidentę Park Geun-hye. Jam tuomet buvo skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais ir politikai, ir verslo lyderiai ėmė raginti vyriausybę paleisti jį lygtinai, aiškindami, jog tai būtina siekiant išvengti galimo vadovybės vakuumo didžiausiame šalies konglomerate.

Teisingumo ministerija pirmadienį paskelbė, kad Lee Jae-yongas, kaip ir dar maždaug 800 kalinių, bus paleisti lygtinai. Savo pranešime ministerija nurodė, jog sprendimas lygtinai paleisti Lee Jae-yongą buvo priimtas dėl, be kita ko, „ekonominės padėties, kuri susiklostė dėl užsitęsusios koronaviruso pandemijos“.

Išėjęs iš pietinėje Seulo dalyje esančio sulaikymo centro, prie kurio jo laukė žurnalistai, 53 metų Lee Jae-yongas nusilenkė ir pareiškė: „Žmonėms sukėliau per daug rūpesčių. Tikrai atsiprašau.“

„Atidžiai išklausau jūsų rūpesčius, kritiką, nuogąstavimus ir didelius lūkesčius dėl manęs. Padarysiu viską, ką galiu“, – pridūrė jis prieš tai, kai jį išvežė juodas limuzinas.

Pirmą kartą už grotų Lee Jae-yongas buvo penkeriems metams pasiųstas 2017 metais, po Park Geun-hye nušalinimo, tačiau jau kitais metais jis atsidūrė laisvėje, nes apeliacinis teismas tuomet išbraukė kelis apkaltinamuosius nuosprendžius dėl kyšininkavimo ir sušvelnino likusią bausmę iki lygtinės pustrečių metų įkalinimo bausmės.

Visgi Aukščiausiasis teismas vėliau nutarė persvarstyti Lee Jae-yongo bylą ir jis vėl buvo nuteistas bei nusiųstas į kalėjimą.

Lygtinis paleidimas nereiškia, kad Lee Jae-yongo teisinės problemos baigėsi: jis tebėra teisiamas dėl įtariamo manipuliavimo akcijomis, kuris, kaip teigiama, jam sudarė palankesnes sąlygas perimti šeimos konglomerato kontrolę.

„Tai, be jokios abejonės, rodo, kad jam sudaromos privilegijos, ypač atsižvelgiant į tai, kad vis dar tęsiasi atskiras teismas“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Kiongsango nacionalinio universiteto ekonomikos profesorius Song Won-keunas.

Pietų Korėjos istorijoje būta nemažai atvejų, kai magnatai buvo apkaltinami kyšininkavimu, lėšų pasisavinimu, mokesčių vengimu ar kitais nusikaltimais.

Tačiau daugelio šių nuteistų turtuolių bausmės, jiems pateikus apeliacinius skundus, buvo sušvelninamos arba jie buvo paleidžiami lygtinai. O, pavyzdžiui, Lee Jae-yongo tėvui, velioniui „Samsung“ valdybos pirmininkui Lee Kun-hee, kuris buvo nuteistas dukart, buvo suteikta prezidento malonė, pripažįstant jo „indėlį į nacionalinę ekonomiką“.

Prezidentūra pareiškė, jog sprendimas dėl Lee Jae-yongo lygtinio paleidimo buvo „priimtas nacionaliniais interesais“.

„Tikimės, kad piliečiai taip pat gali tai suprasti“, – pareiškė reporteriams Mėlynųjų rūmų atstovas.