Sprendimas nepratęsti žurnalistės vizos aiškinamas kaip atsakomasis veiksmas į Rusijos žiniasklaidos diskriminavimą Jungtinėje Karalystėje (JK) ir atsisakymą išduoti vizas korespondentams iš Rusijos.

Nei S. Rainsford, nei BBC atstovai Maskvoje sprendimo nekomentavo.

Žurnalistė pradėjo dirbti Rusijoje XXI a. pradžioje, ji buvo viena pirmųjų užsienio korespondentų, atvykusių į Beslaną nušviesti 2004 m. rugsėjo mėnesį 1-ojoje vidurinėje mokykloje įvykusios įkaitų dramos. Paskui moteris dirbo Stambule, Madride ir Havanoje.

Šį pirmadienį S. Rainsford dalyvavo Minske įvykusiame „Didžiajame pokalbyje su prezidentu“, kurio metu Aliaksandro Lukašenkos paklausė apie opozicionieriams taikomas represijas, Baltarusijai įvestas sankcijas ir ar prezidentas neprarado legitimumo dėl protestuotojų persekiojimo.

Išgirdęs jos klausimą A. Lukašenka pratrūko.

66-erių A. Lukašenka pirmadienį pasmerkė JAV ir JK sprendimą paskelbti jo režimui naujų sankcijų ir tvirtino pernai laimėjęs „visiškai skaidrius“ rinkimus.

„Jūs paspringsite tomis sankcijomis“, – pareiškė A. Lukašenka per savo metinę spaudos konferenciją, kuri šiemet truko ilgiau kaip aštuonias valandas.

„Rizikuojate sukelti Trečiąjį pasaulinį karą, – šaukė jis. – Ar link to bandote mus ir rusus nustumti?“

A. Lukašenkos ginti stojo ir kiti valdžią palaikantys propagandistai.

„Bloomberg“ pažymi, kad 2011 m. Rusija išsiuntė „The Guardian“ žurnalistą Luke’ą Hardingą, 2014 m. uždraudė atvykti į šalį Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) žurnalistui Davidui Satteriui, o 2015 m. – Lenkijos laikraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentui Waclawui Radziwinowicziui.

„Tai labai svarbus išsiuntimas“, – valstybinio naujienų kanalo „Rossija 24“ eteryje ketvirtadienio vakarą pareiškė vedėjas.

Ši televizija, remdamasi nenurodytais šaltiniais, sakė, kad S. Rainsford, veteranės reporterės ir BBC korespondentės Maskvoje rugpjūčio gale baigianti galioti viza nebus pratęsta.

Pasak „Rossija 24“, toks sprendimas priimtas reaguojant į spaudimą, su kuriuo, jos teigimu, susiduria rusų žiniasklaida JK.

Nors Maskva dažnai kritikuoja Vakarų žiniasklaidą dėl to, kaip ji nušviečia įvykius Rusijoje, žurnalistai iš šios šalies išsiunčiami retai.

BBC atstovai penktadienį pareiškė „nekomentuosiantys šios istorijos“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP užklausą.

Vis dėlto Rusijos URM atstovė Marija Zacharova savo kanale platformoje „Telegram“ penktadienį pareiškė, kad pirmasis savo komentarą turėtų pateikti britų transliuotojas.

„Nesidrovėkite, – rašė ji. – Viskas detaliai buvo paaiškinta BBC atstovams, kurie neseniai lankėsi Užsienio reikalų ministerijoje. Jie turėtų kažką pasakyti.“

Praėjusią savaitę Rusijos URM pranešė uždraudusi keliems neįvardintiems JK piliečiams atvykti į šalį dėl „dalyvavimo antirusiškoje veikloje“.

Nėra aišku, ar šiame sąraše yra S. Rainsford pavardė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)