Dešimtys ugniagesių, padedami keturių vandenį pilančių lėktuvų, dirbo gaisro vietoje šiaurės rytinėje Taragonos provincijoje, kur iki šiol išdegė apie 40 ha saugomo miško, pranešė vietos pareigūnai.

Du mažesni gaisrai liepsnojo šiauriniame vyndarystės regione La Riochoje ir šiaurės rytų Saragosos provincijoje; ten liepsnas padėjo gesinti du lėktuvai.

Gamtiniai gaisrai kilo meteorologams prognozuojant, kad artimiausiomis dienomis daugelyje Ispanijos ir kaimyninės Portugalijos vietovių oro temperatūra pasieks apie 40 laipsnių pagal Celsijų.

Vietomis Pietų Ispanijoje termometrų stulpeliai gali kilti ir aukščiau.

Klimato mokslininkai beveik neabejoja, kad anglies, naftos bei gamtinių dujų deginimo sukeliama klimato kaita paruošia dirvą ekstremaliems reiškiniams, tokiems kaip karščio bangos, sausros, miškų gaisrai, potvyniai ir audros. Prognozuojama, kad tokios nelaimių mūsų šiltėjančioje planetoje ateityje pasitaikys vis dažniau.

Karščio banga pastarosiomis dienomis apėmė didelę Viduržemio jūros regiono dalį ir prisidėjo prie didžiulių gaisrų, pareikalavusių dešimčių gyvybių Italijoje, Turkijoje, Graikijoje ir Alžyre.

Beveik visuose 17 Ispanijos regionų buvo paskelbti perspėjimai dėl karščio, o Portugalijos meteorologijos tarnyba nurodė, kad šalies centriniuose ir šiauriniuose regionuose, taip pat dalyje pietinės Algarvės provincijos galioja „maksimalūs“ perspėjimai dėl gaisrų.

2017 metais Portugalijoje gamtiniai gaisrai pasiglemžė dešimčių žmonių gyvybes.

Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa paragino žmones vengti „rizikingo elgesio“, galinčio sukelti gaisrus.

„Žinome, kad artimiausios kelios dienos bus sunkios“, – ketvirtadienį jis sakė žurnalistams, lankydamasis civilinės saugos tarnybos būstinėje.

„Mes susiduriame su nuolatiniu iššūkiu, kuris yra klimato kaitos rezultatas“, – pridūrė premjeras.

Ispanijos šiaurės rytinio Katalonijos regiono pareigūnai ketvirtadienį uždraudė stovyklauti miškuose ir sportuoti kaimo vietovėse, kad sumažėtų gaisrų pavojus.

Taip pat buvo uždrausta naudoti tam tikrą žemės ūkio įrangą karščiausiu paros metu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)