Vyraujant anticiklonui „Lucifer“, šalyje kyla termometrų stulpeliai, o trečiadienį Sicilijoje buvo užfiksuota 48,8 laipsnio pagal Celsijų temperatūra. Jeigu ši temperatūra bus patvirtinta, ji taps nauju Italijos ir Europos karščio rekordu.

Pietų Europą šią vasarą užklupo didelių karščių bangos ir gamtiniai gaisrai. Apie aukas pranešama ir Graikijoje bei Turkijoje, ekspertams perspėjant, kad dėl klimato kaitos tokie ekstremalūs orų reiškiniai intensyvėja ir tampa dažnesni.

Pasak sinoptikų, alinantys karščiai Italijoje tęsis dar kelias dienas ir gali pakurstyti gaisrus, per pastarąsias kelias savaites apėmusius didžiąją dalį šalies pietinių teritorijų, ypač Sicilijoje ir Kalabrijos regione.

Trečiadienį Kalabrijos Redžo rajone buvo rastas apdegęs 79 metų vyro kūnas, o kitas vyras, kuriam buvo 77 metai, žuvo tame pačiame regione, mėgindamas apsaugoti savo galvijus nuo liepsnų, informavo naujienų agentūros.

Apie naujausias aukas pranešta Kalabrijos Redže anksčiau žuvus 53 metų moteriai ir jos 35 metų sūnėnui. Jie žuvo praėjusį penktadienį, bandydami išgelbėti šeimos alyvmedžių giraitę.

Priešgaisrinė tarnyba ketvirtadienio rytą pranešė, jog per pastarąsias 12 valandų ugniagesiams teko reaguoti 528 kartus, iš jų 230 – Sicilijoje, „kur situacija šiuo metu kontroliuojama“, įskaitant netoli Palermo esantį Madonijės kalnyną.

Sicilijos regioninė valdžia dėl gaisrų yra paskelbusi nepaprastąją padėtį, o į salą buvo atskraidinta 50 ugniagesių savanorių brigadų iš visos Italijos, kad padėtų grumtis su liepsnomis.

Priešgaisrinės tarnybos duomenimis naktį į ketvirtadienį ugniagesiai apie 100 kartų reagavo Kalabrijoje, o itin sunku kontroliuoti gaisrus buvo Kalabrijos Redžo, Katancaro ir Kozencos rajonuose.

Kitoje Viduržemio jūros pusėje su gamtiniais gaisrais grumiasi ir Alžyras. Šioje Šiaurės Afrikos šalyje ketvirtadienį prasidėjo trijų dienų gedulas, stichijos aukų skaičiui išaugus iki 69.

Viduržemio jūros regionas laikomas „klimato kaitos karštuoju tašku“, kur dėl kylančių temperatūrų ir sausringumo ilgėja gaisrų sezonai ir dvigubėja ugnies pavojuje atsidūrusių teritorijų plotas, nurodoma Jungtinių Tautų vertinimo projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)