Antradienį britų parlamentarams pateikdamas įrodymus, profesorius seras Andrew Pollardas pažymėjo, kad tai, jog skiepai nesustabdė „Covid“ plitimo, reiškia, kad bendro populiacijos imuniteto slenkstis yra „mitas“.

„Šio viruso problema ta, kad tai nėra tymai. Jei 95 proc. žmonių pasiskiepija nuo tymų, virusas nebegali prasiskverbti į populiaciją“, – sakė jis parlamentarams apie koronavirusą.

Delta atmaina vis tiek gali užkrėsti paskiepytus žmones. O tai reiškia, kad kiekvienas, kuris dar nėra paskiepytas, anksčiau ar vėliau susidurs su virusu... ir mes neturime nieko, kas [visiškai] sustabdytų šį perdavimą“, – kalbėjo jis.

Nors turimos vakcinos yra labai veiksmingos užkertant kelią sunkiai „Covid“ ligai ir mirčiai, jos netrukdo pilnai pasiskiepijusiam asmeniui užsikrėsti „Covid-19“ sukeliančiu virusu.

Visuomenės ar kolektyvinio imuniteto samprata remiasi tuo, kad didžioji dalis populiacijos įgyja imunitetą – arba pasiskiepiję, arba persirgę, o tai savo ruožtu suteikia netiesioginę apsaugą nuo infekcinės ligos neskiepytiems ir tiems, kurie anksčiau nebuvo užsikrėtę.

Andrew Pollardas

Naujo „React“ tyrimo, kurį atliko Londono imperatoriškasis koledžas, duomenys rodo, kad pilnai paskiepyti 18–64 metų žmonės turi maždaug 49 proc. mažesnę riziką užsikrėsti, palyginus su nevakcinuotais.

Išvados taip pat parodė, kad pilnai paskiepytiems žmonėms tikimybė gauti teigiamą testo atsakymą susidūrus su „Covid-19“ sergančiu asmeniu buvo maždaug tris kartus mažesnė (atitinkamai 3,84 ir 7,23 proc.).

Maždaug 75 proc. visų Jungtinės Karalystės suaugusiųjų jau yra gavę abi vakcinos dozes.

Sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas antradienį pranešė, kad nuo kito mėnesio planuojama pradėti siūlyti „Covid“ pastiprinamuosius skiepus labiausiai pažeidžiamoms JK grupėms. Jis sakė, kad tuo pat metu bus pasiūlytas ir skiepas nuo gripo.

Tačiau A. Pollardas, pirmininkaujantis Jungtiniam vakcinacijos ir imunizacijos komitetui (JCVI), bet nedalyvaujantis konkrečiai „Covid JCVI“ komitete, suabejojo, ar pastiprinamieji skiepai būtini.

„Pastiprinimo reikės tada, jei matysime įrodymų, kad tarp paskiepytų žmonių padaugėjo hospitalizacijų – arba jau ir mirčių. O šiuo metu nieko panašaus nematome“, – sakė jis.

Net jei vakcinos sukeltų antikūnų kiekis ilgainiui sumažės, mūsų imuninė sistema veikiausiai prisimins vakcinaciją kelis dešimtmečius ir suteiks tam tikrą apsaugą susidūrus su virusu, pažymėjo jis: „Taigi šiuo metu nėra jokios priežasties panikuoti. Nepastebime, kad kiltų sunkios ligos proveržis.“

Klausimas, ar skiepyti jaunesnius nei 16 metų žmones, kaip tai daro kai kurios kitos šalys, įskaitant JAV, Airiją ir Izraelį, JK taip pat sukėlė mokslinių diskusijų.

JCVI rekomendavo skiepyti tik pažeidžiamus 12–15 metų vaikus ir tuos, kurie gyvena su rizikos grupės suaugusiaisiais.

Kai kurie kritikai teigė, kad turtingos šalys, kuriose paskiepyta daug suaugusiųjų, tokios kaip JK, neturėtų atidėti dozių vaikams, o verčiau jas paaukoti neturtingoms šalims, kurios vos sugeba paskiepyti didžiausioje rizikoje esančią populiaciją.

Tačiau profesorė Devi Sridhar, Edinburgo universiteto visuomenės sveikatos katedros dekanė, atkreipė dėmesį į tai, kad vienintelė vakcina, kuria Jungtinėje Karalystėje leidžiama skiepyti 12–15 metų vaikus, yra „Pfizer-BioNTech“.

„Manau, tikroji problema nėra tai, ar skiepyti vaikus, ar pasaulį – bet turtingose šalyse svarstoma pastiprinamųjų skiepų idėja, nes tas dozes galėtume išsiųsti į užsienį“, – sakė ji.

„Laimei, turime labai veiksmingą vakciną „AstraZeneca“, kuri gali būti naudojama visame pasaulyje, tačiau ji neišspręs mūsų vaikų problemos“, – pridūrė ji.

Tuo metu Amerikos infekcinių ligų draugija praėjusią savaitę per spaudos konferenciją paskelbė, kad plintant koronaviruso delta atmainai, visuomenės imuniteto slenkstis perkopia 80 proc. slenkstį ir galimai artėja prie 90 proc.

Apie tai rašė „Bloomberg“.

Ši riba „daug aukštesnė“ nei rodė ankstesni skaičiavimai – 60-70 proc., nes delta atmaina yra dukart labiau užkrečiama, sakė Richardas Franco, Birmingame įsikūrusio Alabamos universiteto docentas.

„Tampa aišku, kad ji yra labai pavojinga, daug pavojingesnė nei pradinis virusas“, - sakė R. Franco‘as.

Visuomenės imunitetas paremtas prielaida, kad kai tam tikras procentas gyventojų pasiskiepija prieš virusą arba įgyja imunitetą persirgę, didesnė populiacijos dalis tampa labiau apsaugota ir sumažėja užkrato plitimas.

Remiantis JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centro (CDC) duomenimis, beveik 60 proc. amerikiečių yra pasiskiepiję bent viena vakcinos nuo koronaviurso doze, ir apie 50 proc., arba maždaug 165 mln. asmenų, – visiškai pasiskiepiję. Tuo tarpu per pandemiją apie 35 mln. žmonių Jungtinėse Valstijose buvo nustatytas teigiamas koronaviruso testas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)