Šis žingsnis sulaukė aštrios Izraelio kritikos.

Įstatymu nustatomas 30 metų senaties terminas teisinėms pretenzijoms dėl komunistinio režimo po karo konfiskuoto nekilnojamojo turto.

„Smerkiu šiandien Lenkijos parlamento priimtą įstatymą, kenkiantį tiek Holokausto atminčiai, tiek aukų teisėms“, – sakė Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas.

„Toliau nepritarsiu bet kokiems mėginimams perrašyti istoriją... Lenkija žino, kad teisingas žingsnis būtų atšaukti šį įstatymą“, – nurodė ministras išplatintame pareiškime.

Įstatymas įsigalios, kai jį pasirašys prezidentas Andrzejus Duda.

Įstatymo šalininkai tvirtina, kad jis užtikrins didesnį aiškumą dėl nuosavybės teisių ir eliminuos nuolatinę korupcijos ir nesąžiningų teisinių pretenzijų naudojantis suklastotais dokumentais problemą.

Nors įstatyme kalbama tiek apie žydų, tiek ne žydų tautybės buvusius nekilnojamojo turto savininkus bei jų paveldėtojus, aktyvistai sako, kad žydai bus neproporcingai stipriai paveikti, nes dažnai pavėluoja pateikti pretenzijas.

Lenkijoje per Antrąjį pasaulinį karą žuvo 6 mln. lenkų, pusė jų – žydai.

Po karo komunistinis režimas nacionalizavo daugybę nekilnojamojo turto. Didelė dalis to turto savininkų anksčiau buvo nužudyti arba pabėgo iš šalies.

Kitaip negu kitose regiono šalyse, Lenkijoje nuo komunistinės vyriausybės žlugimo 1989 metais niekada nebuvo priimtas išsamus restitucijos įstatymas.