„Navalnas įkūrė pelno nesiekiančią organizaciją, veikiančią kaip užsienio agentė – Kovos su korupcija fondą (FBK)“, – žurnalistams sakė Komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

A. Navalno judėjimas Rusijoje susiduria su beprecedenčiu spaudimu, o jo pagrindinės grupės šalyje faktiškai buvo uždraustos.

FBK ir kai kurios kitos A. Navalno organizacijos birželį buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“, nes neva ketino surengti Rusijoje „sukilimą“, padedant Vakarų šalims.

Pasak S. Petrenko, A. Navalnas kartu su savo bendražygiais, įskaitant Ivaną Ždanovą ir Leonidą Volkovą FBK vadovavo nuo 2011 metų.

„Fondo veikla buvo susijusi su piliečių skatinimu daryti neteisėtas veikas. Navalnas, Volkovas, Ždanovas ir kiti asmenys savo asmeniniuose tinklapiuose bei FBK puslapiuose platino publikacijas, raginusias Rusijos piliečius dalyvauti nesankcionuotuose mitinguose šių metų sausį“, – pažymėjo Tyrimų komiteto atstovė.

Jos teigimu, „Navalnas iš anksto patikimai žinojo apie planuojamų renginių neteisėtumą, atsižvelgiant į galiojančius apribojimus [dėl COVID-19] ir į faktą, kad valdžios valdžios institucijos nebuvo išdavusios leidimo juos rengti“.

„Navalnas žinojo, kad už dalyvavimą nesankcionuotuose mitinguose numatyta administracinė atsakomybė“, – sakė S. Petrenko.

Jeigu opozicionierius būtų pripažintas kaltu, jam galėtų būti skirta iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Tokiu atveju jis galėtų būti paleistas tik po 2024-ųjų, kai Rusijoje turėtų įvykti prezidento rinkimai.

Atitinkama baudžiamoji byla balandį buvo iškelta A. Navalnui, jo regioninių biurų tinklui vadovui L. Volkovui ir FBK direktoriui I. Ždanovui.

Tiek L. Volkovas, tiek I. Ždanovas yra palikę Rusiją ir šiuo metu dirba Lietuvoje. A. Navalnas yra nuteistas senoje sukčiavimo byloje, kurią jis laiko politine, ir nuo kovo vidurio atlieka bausmę kolonijoje.

Raginimai „balsuoti išmaniai“

Kremliaus kritiko komanda tyrėjų žingsnį pavadino „dar vienu kvailu kaltinimu“.

„Niekas taip nepažeidžia piliečių tapatybės ir teisių, kaip pats Putinas ir visi jo pakalikai“, – socialiniuose tinkluose paskelbė A. Navalno bendražygiai.

Jie paragino rusus kitą mėnesį balsuoti prieš valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ ir nutraukti jos „nesibaigiantį viešpatavimą“.

A. Navalno komanda susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskatino rinkėjus laikytis vadinamosios „išmaniojo balsavimo“ strategijos – remti kandidatus, turinčius geriausius šansus įveikti su Kremliumi siejamus politikus.

Rusų opozicijos teigimu, valdžia prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus sustiprino kritikų bauginimo kampaniją. Kremlius tokius kaltinimus neigia.

Nauji kaltinimai A. Navalnui pareikšti, tyrėjamas išvakarėse iškėlus dar vieną baudžiamąją bylą L. Volkovui ir I. Ždanovui dėl lėšų rinkimo „ekstremistinei“ organizacijai.

Abu opozicijos veikėjai pasitraukė į Lietuvą, spaudžiami valdžios. Jiems pareikšti kaltinimai numato iki aštuonerių metų laisvės atėmimo.

Šią savaitę Maskvos teismas nutraukė kovo pabaigoje A. Navalno pateiktą ieškinį dėl šmeižto Kremliaus atstovui Dmitrijui Peskovui, pareiškusiam, kad opozicijos veikėjas gali turėti ryšių su JAV Centrine žvalgybos valdyba (CŽV).

Praėjusią savaitę A. Navalno brolis Olegas gavo lygtinę vienerių metų laisvės atėmimo bausmę „dėl kurstymo pažeisti sanitarines ir epidemiologines taisykles“ per sausį surengtą protestą. Svarbi opozicionieriaus sąjungininkė Liubov Sobol toje pačioje byloje sulaukė pusantrų metų laisvės apribojimo bausmės.

Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) liepą užblokavo beveik 50 su A. Navalnu susijusių svetainių, o opozicionieriaus sąjungininkai sako, kad žiniasklaidos priežiūros tarnyba taip pat siekia uždrausti jų paskyras ir kanalus socialiniuose tinkluose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)