A. Ghani atvyko į Mazari Šarifą, talibams praėjusią naktį užėmus Badachšano provincijos sostinę Faizabadą. Tai jau devintas miestas, kurio kontrolę talibai perėmė nuo praėjusio penktadienio.

Prezidentas surengė derybas su ilgamečiu Mazari Šarifo lyderiu Atta Mohammadu Nooru ir liūdnai pagarsėjusiu karo vadu Abdul Rashidu Dostumu. Derybose aptarta Mazari Šarifo gynyba, talibams vis labiau veržiant kilpą aplink šį miestą.

Mazari Šarifo praradimas būtų katastrofiškas smūgis Kabulo vyriausybei. Turtinga istorija garsėjantis Mazari Šarifas yra didžiausias šiaurinis miestas ir ilgametis ekonomikos centras, laikomas gyvybiškai svarbiu vyriausybės pastangoms išlaikyti savo rankose šią Afganistano dalį.

Kelios valandos iki A. Ghani atvykimo oficialiose vyriausybės socialinių tinklų paskyrose buvo paskelbtos nuotraukos, kuriose matyti į lėktuvą Kabule kartu su savo pajėgų vadais lipantis A. R. Dostumas.

Kautynės Afganistane drastiškai suintensyvėjo nuo gegužės, kai JAV vadovaujama karinė koalicija pradėjo galutinį savo pajėgų išvedimo etapą. Paskutinieji užsienio kariai turėtų būti išvesti iki šio mėnesio pabaigos.

Labiau į rytus nuo Mazari Šarifo esančiame Faizabade vietos įstatymų leidėjas naujienų agentūrai AFP sakė, kad saugumo pajėgos po daug dienų trukusių įnirtingų susirėmimų pasitraukė.

Talibanas užėmė miestą“, – sakė Zabihullah Attiqas.

Vyriausybės pajėgos taip pat grumiasi su talibais Kandahare ir Helmande – pietinėse provincijose, kur dauguma gyventojų priklauso puštūnų etninei grupei ir kurios yra tradicinės Talibano tvirtovės.

Pranešama, kad Kandahare įnirtingos kautynės tarp Talibano sukilėlių ir saugumo pajėgų vyksta šalia miesto kalėjimo, kurį kovotojai ne vieną savaitę bando užimti.

Talibanas dažnai atakuoja kalėjimus, kad išlaisvintų kalinamus kovotojus ir papildytų jais savo gretas.