Daktaras Larry Brilliantas – JAV epidemiologas, priklausęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) komandai, padėjusiai išnaikinti raupus, sakė, kad koronaviruso delta variantas „galbūt yra labiausiai užkrečiamas visų laikų virusas“, rašo CNBC.

Pastaraisiais mėnesiais JAV, Indija, Kinija bei kitos šalys Europoje, Afrikoje ir Azijoje kovoja su itin lengvai plintančia šio viruso delta atmaina.

PSO praėjusių metų kovą paskelbė COVID-19 pasauline pandemija, kai ši liga, pirmą kartą pasirodžiusi Kinijoje 2019 metų pabaigoje, išplito po visą pasaulį.

Tačiau gera žinia ta, kad vakcinos, ypač naudojančios informacinės RNR (mRNR) technologiją ir tą, kurią pasitelkė „Johnson & Johnson“, gana gerai apsaugo nuo delta atmainos, penktadienį CNBC laidai „Street Signs“ sakė L. Brilliantas.

Tačiau iki šiol nuo COVID-19 yra paskiepyta tik 15 proc. visų pasaulio gyventojų, o daugiau kaip 100 valstybių yra paskiepijusios mažiau kaip 5 proc. savo gyventojų, pažymėjo L. Brilliantas.

„Manau, kad esame arčiau pandemijos pradžios, o ne pabaigos, ir taip yra ne dėl to, kad dabartinis variantas gyvuos tiek ilgai“, – teigė L. Brilliantas, kuris dabar yra įkūręs konsultacijų pandemijos klausimais agentūrą „Pandefense Advisory“.

„Naujos atmainos kils tol, kol paskiepysime kiekvieną žmogų daugiau kaip 200 valstybių“, – teigė jis, prognozuodamas, kad koronavirusas galiausiai taps „amžinu virusu“, panašiu į gripą.

L. Brilliantas sakė, kad jo COVID-19 protrūkių modeliai San Fransiske ir Niujorke rodo „apverstą V formos epideminę kreivę“. Tai reiškia, kad infekcijos plinta labai greitai, tačiau ir sparčiai silpnėja, aiškino jis.

Jei šios prognozės bus teisingos, tai reikš, kad delta atmaina plis taip sparčiai, jog „iš esmės neberas kandidatų“ užkratui, aiškino mokslininkas.

Jis taip pat pastebi panašumų tarp Didžiosios Britanijos ir Indijos, kuriose delta variantas pradėjo silpnėti, nors dar visai neseniai buvo itin išplitęs.

Didžiojoje Britanijoje vienos dienos naujų atvejų skaičius – septynių dienų slenkantis vidurkis – nuo piko liepos 21 dieną, kai buvo užfiksuota 47 700 atvejų, praėjusį ketvirtadienį smuko iki 26 tūkst. atvejų, rodo „Our World in Data“ duomenų bazės statistika.

Indijoje septynių dienų slenkantis vidurkis nuo birželio pabaigos neviršija 50 tūkst. atvejų, o tai yra kur kas mažiau negu 390 tūkst. atvejų ir daugiau, kurie buvo fiksuojami per vieną dieną gegužės mėnesį.

„Tai gali reikšti, jog tai yra šešių mėnesių, o ne dviejų metų fenomenas. Tačiau tikrai noriu įspėti žmones, kad tai yra delta atmaina ir kad mes dar nepritrūkome graikiškų raidžių, todėl ateityje tų atmainų gali būti ir daugiau“, – sakė jis.

Epidemiologas pažymėjo, kad egzistuoja nedidelė tikimybė, jog pasirodys ir „supervariantas“, nuo kurio neapsaugos net vakcinos. Nors tokius dalykus prognozuoti sunku, tai nėra nuliui lygi tikimybė, o tai reiškia, kad jos atmesti negalima.

„Turime daryti viską, kas įmanoma, kad tokia katastrofa neįvyktų, – sakė L. Brilliantas. – Tai reiškia, kad visi turėtų pasiskiepyti – ne tik jūsų kvartale, šeimoje, ar jūsų šalyje, bet visame pasaulyje“.

Kai kurios šalys, kuriose vakcinacijos mastai yra palyginus dideli, pavyzdžiui, JAV ar Izraelis, jau planuoja papildomas vakcinos dozes. Kitoje pusėje yra tokios šalys kaip Haitis, kuriame tik visai neseniai gyventojai pradėti skiepyti pirmosiomis vakcinos dozėmis.

PSO turtingesnes šalis paragino susilaikyti nuo papildomų COVID-19 vakcinos dozių, kad mažesnių pajamų valstybės turėtų galimybę skiepyti savo gyventojus.

Nors daugelyje šalių gyventojus reikia paskiepyti dar tik pirmosiomis ar antrosiomis dozėmis, L. Brilliantas pažymėjo, kad egzistuoja viena gyventojų grupė, kuriai „nedelsiant“ reikėtų papildomų vakcinos dozių – tai 65 metų ir vyresni žmonės, kurie abi vakcinos dozes gavo daugiau kaip prieš šešis mėnesius ir turi nusilpusią imuninę sistemą.

„Tai ta kategorija žmonių, kuriuose virusas mutuoja“, – sakė epidemiologas.

„Taigi sakyčiau, kad šiems žmonėms nedelsiant reikėtų papildomos – trečiosios – dozės. Taip pat kuo greičiau reikėtų skiepyti gyventojus tose šalyse, kurios neturi daug galimybių įsigyti vakcinų. Šios dvi kryptys yra maždaug lygiavertės“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)