Policininkų rikiuotės, palaikomos vandens patrankas panaudojusių sunkvežimių, paleido ašarinių dujų ir guminių kulkų į dešimtis demonstrantų Bankoke. Protestuotojai savo ruožtu svaidė akmenis ir petardas bei padegė kelių policijos postą, o į padangę kilo liepsnos ir dūmai.

Susirėmimai iki vakaro tęsėsi tame pačiame rajone – Din Denge, kur praėjusį šeštadienį buvo pastebėta panašių scenų.

Antradienio protestai prasidėjo kaip „automobilių minios“ akcija: demonstrantai važinėjo po įvairias sostinės vietas, siekdami apeiti suvaržymus viešiems susibūrimams ir sumažinti koronaviruso plitimo riziką. Kai kurie akcijos dalyviai vėliau atsiskyrė ir susirėmė su policija.

Protestuotojai kaltina vyriausybę dėl, jų teigimu, neveiksmingo atsako į koronaviruso pandemiją, Tailandui nepavykstant suvaldyti didžiulio atvejų šuolio – iš dalies dėl lėto gyventojų skiepijimo tempo.

Tačiau protestai taip pat yra dalis platesnio postūmio imtis plačių politinių pokyčių, siekiant premjero Prayutho Chan-O-Cha atsistatydinimo, naujos konstitucijos parengimo ir įtakingos, bet neskaidrios monarchijos esminės reformos, keliančios daugiausiai ginčų.

Protesto akcija buvo surengta minint praėjusių metų universiteto miestelyje įvykusio mitingo, per kurį jauni aktyvistai pristatė 10 punktų monarchijos reformos darbotvarkę, metines.

Beprecedentis iššūkis karališkajai šeimai pakėlė politinę temperatūrą Tailande ir nuvedė iki ne vieną mėnesį besitęsusių demonstracijų bei susirėmimų su policija ir monarchijos šalininkais.

Mitingai buvo nutrūkę dėl valdžios teisinių veiksmų, vidaus nesutarimų tarp protestuotojų grupių ir augančio sergamumo COVID-19. Tačiau demonstracijos neseniai vėl atsinaujino, organizatoriams pasinaudojus augančiu visuomenės nepasitenkinimu dėl padėties šalyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)