Atsižvelgdama į sparčiai augantį neteisėtų migrantų srautą Latvijos vyriausybė antradienį paskelbė nepaprastąją padėtį Latvijos ir Baltarusijos pasienyje.

Atitinkamą pasiūlymą vyriausybės svarstymui pateikė vidaus reikalų ministrė Marija Golubeva.

Nepaprastoji padėtis nuo rugpjūčio 11-osios iki lapkričio 10-osios galios Ludzos, Augšdaugavos ir Kraslavos regionuose, taip pat Daugpilio mieste.

„Nepaprastosios padėties režimas reiškia, kad siena tarp Latvijos ir Baltarusijos bus praktiškai uždaryta visiems“, – pareiškė Latvijos premjeras Krišjanis Karinis.

Vyriausybės sprendimu užkirsti kelią nelegaliai imigracijai pasieniečiams padės Nacionalinės ginkluotosios pajėgos ir Valstybės policija.

Taip pat bus išplėsti Valstybės sienos apsaugos tarnybos įgaliojimai. Pareigūnai turės teisę nurodyti neteisėtai sieną bandantiems kirsti asmenims grįžti į šalį, iš kurios jie bando tai padaryti, ir panaudoti fizinę jėgą ir specialiąsias priemones, jei jų nurodymų nebus paisoma.

Be to, pareigūnai tuose regionuose neprivalės priimti prašymų dėl prieglobsčio suteikimo.

Vyriausybė taip pat įgaliojo Pasienio apsaugos tarnybą ir Pilietybės ir migracijos reikalų tarnybą pasinaudoti Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, kad užtikrintų apgyvendinimą, maitinimą ir būtiniausius daiktus iš Baltarusijos į Latviją neteisėtai atvykusiems migrantams.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad Lietuvos vyriausybė sugriežtino valstybės sienos apsaugos režimą, todėl pastarosiomis dienomis neteisėti migrantai iš Baltarusijos teritorijos vis dažniau bando kirsti Latvijos ir Lenkijos sienas.

Rugpjūčio 6–10 dienomis Latvijos pasieniečiai sulaikė 283 asmenis, neteisėtai patekusius į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija.

Tuo metu Lenkijoje per kelias pastarąsias dienas sulaikyti 349 asmenys, neteisėtai kirtę sieną su Baltarusija.

Latvių Valstybės sienos apsaugos tarnyba dirba padidintos parengties režimu, kad reaguotų į bandymus neteisėtai kirsti valstybės sieną.

Atsižvelgdama į padėtį Lietuvoje, taip pat išaugusias grėsmes Latvijos ir Baltarusijos pasienyje, Latvijos valdžia sustiprino sienos su Baltarusija stebėjimą ir mobilizavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei kariuomenės išteklius. Pagalbą teikia ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Kitą savaitę ES ministrai vaizdo ryšiu rengia derybas dėl migrantų antplūdžio.

Vilnius ir Briuselis kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kad jis tyčia skatina neteisėtai sieną kertančių migrantų srautą, keršydamas už Bendrijos sankcijas jo režimui.

Šiemet į Lietuvą, kuri pademonstravo stiprią paramą ir suteikė prieglobstį baltarusių opozicijai, per sieną su Baltarusija pateko per 4 tūkst. migrantų, daugelis jų yra iš Irako.

Lietuvos sienos apsaugos pareigūnai neseniai pradėjo grąžinti į Baltarusiją sieną mėginančius kirsti naujus atvykėlius.

Tuo metu Briuselis anksčiau antradienį paskelbė, kad migrantų bandymų neteisėtai patekti į Lietuvą „smarkiai sumažėjo“, Irakui sustabdžius skrydžius į Baltarusiją, tai padaryti paraginus ES ir Vilniui.