A. Navalno judėjimas Rusijoje susiduria su beprecedenčiu spaudimu, o jo pagrindinės grupės faktiškai buvo uždraustos šalyje. Pats opozicionierius buvo nuteistas senoje sukčiavimo byloje ir atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę kolonijoje.

Garsiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas šalyje vasarį buvo pasiųstas už grotų, kai sugrįžo iš Vokietijos, kur gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. A. Navalnas dėl to išpuolio kaltina Kremlių, o šis tokius kaltinimus neigia.

Rusijos tyrimų komitetas antradienį pranešė iškėlęs baudžiamąją bylą A. Navalno sąjungininkams Leonidui Volkovui ir Ivanui Ždanovui dėl „lėšų rinkimo ir finansinių paslaugų teikimo, sąmoningai skirtų ekstremistinei organizacijai finansuoti“.

Jei opozicijos veikėjai bus pripažinti kaltais, jiems grės iki aštuonerių metų nelaisvės.

40 metų L. Volkovas buvo likviduoto A. Navalno regioninių biurų tinklo vadovas. 32 metų I. Ždanovas vadovavo Kovos su korupcija fondui (FBK), skelbiančiam tyrimus apie Rusijos elito turtus.

Šios organizacijos birželį buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“, nes tariamai ketino surengti Rusijoje sukilimą padedant Vakarų šalims.

„Žinodami, kad šios organizacijos pripažintos ekstremistinėmis, Volkovas ir Ždanovas paskelbė, kad tęs savo neteisėtą veiklą, ir surengė lėšų rinkimą“, – nurodoma tyrėjų pareiškime.

Tiek l. Volkovas, tiek A. Ždanovas gyvena už Rusijos ribų ir yra ieškomi Maskvos dėl kitų jiems pareikštų kaltinimų.

„Nebesuskaičiuoju, kiek man iškelta baudžiamųjų bylų“, – antradienį socialiniame tinkle „Instagram“ parašė A. Ždanovas.

Rusijoje tebesantys artimi A. Navalno bendražygiai atidžiai stebimi teisėsaugos, o kai kuriems taikomas namų areštas.

Praėjusią savaitę A. Navalno brolis Olegas gavo lygtinę vienų metų laisvės atėmimo bausmę „dėl kurstymo pažeisti sanitarines ir epidemiologines taisykles“ per sausio 23-osios protestą. Svarbi opozicionieriaus sąjungininkė Liubov Sobol toje pačioje byloje sulaukė pusantrų metų laisvės apribojimo bausmės.

Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) liepą užblokavo beveik 50 su A. Navalnu susijusių svetainių, o opozicionieriaus sąjungininkai sako, kad žiniasklaidos priežiūros tarnyba taip pat siekia uždrausti jų paskyras ir kanalus socialiniuose tinkluose.

Rusų opozicijos teigimu, valdžia prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus sustiprino kritikų bauginimo kampaniją. Kremlius tokius kaltinimus neigia.